piatok, 18. júla 2008

J´aime croissant!

Keď tie rozkošné polmesiačiky uvidím úhladne a opatrne naukladané vedľa seba do košíka, strácam svoju veškerú sebakontrolu a beriem si rovno štyri. Zvyčajne sa na ne dám zlákať v istom nemenovanom supermarkete, ktorý mám najbližšie k práci. Keďže bez raňajok som absolútne nefunkčná, tento krehunký, teplý a nadýchaný rohlíček mi dodáva pocit maximálnej raňajkovej pohody a gurmánskej satisfakcie --- moja fatálna láska --- Mr. Croissant osobne.


Ak by som seriózne mala vyhodnotiť skóre najfrekventovanejšie požívaných pochutín v mojom raňajkovom menu, croissant by skončil bezkonkurenčne na prvom mieste. Dávam si ho s železnou pravidelnosťou skoro každé druhé ráno. A prekvapivo ma nie a nie omrzieť. Jeho tajomstvo? Typická maslovo - sladká aróma, neskutočne chutná chrumkavá podstata a variabilita.

Na začiatok pár múdier --- croissant je francúzske pečivo v tvare polmesiaca (croissant = polmesiac), ktoré sa vyrába z kysnutého cesta. Jeho prvopočiatky siahajú až do roku 1863, no prvý recept na jeho výrobu bol zverejnený až v roku 1891. Do Francúzska ho neskôr z Viedne priniesla sama Maria - Antoinetta.

Croissant by ste si mali vychutnávať len maximálne čerstvý, chrumkavý a hlavne TEPLÝ! Cesto totiž chladom gumovatie a stráca na svojej sexy nadýchanosti.

Udalosti, za ktorých croissant vznikol sú opradené tými najrôznejšími historkami --- dokonca sa hovorí, že croissant pochádza z Maďarska. Jedna z mnohých legiend tvrdí, že keď Turci v roku 1686 obiehali Budapešť, jeden pohotový pekár varoval mestských "pohlavárov", čím samozrejme útoku zabránil. Za svoj hrdinský čin vraj nepožadoval nič iné, len mať právo piecť zvláštne malé pečivká v tvare polmesiaca. Či už však croissant patrí maďarom alebo francúzom --- je mi to srdečne jedno. Úplne stačí, že ich niekto vymyslel...


Počas môjho pobytu v Grécku som sa chytila na balené croissanty 7Days od firmy Chipita. Zvykla som si balenie čokoládového croissantu kúpiť aj v Bratislave, ale tieto grécke 7Days boli vláčnejšie, cesto hutnejšie, vlhšie, kompaktnejšie a celkovo boli fakt chutné. Kameň úrazu spočíva podľa mňa v tom, že Chipita je grécka spoločnosť a pre "svojich" sa snažia vyrobiť pravdepodobne vyššiu kvalitu. Samozrejme, niet nad čerstvo upečené rohlíčky, ale keď je človek v časovej tiesni, minicroissanty môžu prísť vhod. Kupovať si ich ale v Čechách alebo na Slovensku vôbec neodporúčam. 7Days CZ / SK majú absolútne vysušené cesto, práškovú ničohonechuť a nadôvažok sa až príliš drobia (čo je znakom nekompaktného cesta).


Naopak, ak si chcete vychutnať naozaj výnimočný, famózne zasycujúci a brilantne zvládnutý croissant, zavítajte do Cafe Savoy a dajte si ho len tak osamotene, ničím nedotknutého. Je to veľkolepý zážitok. Croissant v Savoy v sebe nesie lahodnú, plnú chuť, ktorá je v kombinácii s cafe au lait (doporučenie Mr. Gurmána http://gurmetklub.cz/recenze-cafe-savoy-aneb-snidane-jako-s-milenkou.html)jednoducho nevysloviteľne mňamavá. (Fotky z mojich raňajok uploadnem akonáhle nájdem svoj USB kábel:-)


Vláskovité a mimoriadne ľahunké cesto croissantu je výsledkom trpezlivého procesu vaľkania, prekladania, chladenia a rovnania cesta. Maslo tomuto pečivku dodáva charakteristickú jemnú chuť. Ja mám najviac v obľube práve klasické maslové, na ktoré si natieram buď Lučinu alebo kravské masielko s domácim jahodovým džemom. K tomu si namiešam teplé kakao a som v siedmom nebi. Pripomína mi to detstvo a všetky tie chute mi v papuľke pripadajú domácke, hrejivé a sýte.

Už viete čo si dáte zajtra na raňajky?

Foto: web

4 komentáre:

miamafia povedal(a)...

a skusala si uz croissant naslano? napriklad zapeceny so syrom, pripadne domacou hydinovou sunkou? kombinacia sladkeho peciva a slanej plnky je uplne fantasticka

Viktória Sárközi povedal(a)...

skúšala som syrový croissant, ktorý je robený už priamo naslano (predáva ho Billa)--- ale jeho problémom je to, že keď sa do neho zahryzneš a je ešte horúci, ostane Ti z neho placka -- vrstvy sa zlepia, ale inak je chutný --- díky za tip, skúsim zapiecť skladký maslový s mozarellou a mortadellou --- už sa teším!

Peter povedal(a)...

nemate niekto dobry recept na cesto? Viem, ze to nie je ciste listkove, je to plundrove? Dakujem

Viktória Sárközi povedal(a)...

Ahoj Peter,

na výrobu croissantu sa používa plundrové cesto, ako si spomínal. A tu je recept (lepšie neskoro ako nikdy :-)

Recept na plundrové cesto

Príprava: 120 min
Doba na odležanie: 9 hod

Suroviny:
500 kg hladkej múky
250 g masla
2 vajcia
2 dl mlieka
50 g cukru
40 g droždia
štipka soli
hladká múka na poprášenie a vaľkanie

Postup:
Kysnuté cesto si pripravíme najlepšie večer pred samotným podávaním. Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie s trochou cukru a na teplom mieste necháme vykvasiť kvások. Do misy preosieme múku, pridáme soľ, zbytok cukru, kvások a vajce a vymiešame hladké cesto. Poprášime ho múkou, prikryjeme fóliou a necháme cez noc v chladničke. Studené cesto potom rozváľame na pomúčenej doske na štvorec. Maslo rozvaľkáme medzi dvoma fóliami na štvorec v polovičnom rozmere cesta. Poprášime ho múkou a položíme krížom na cesto, ktoré sme tiež poprášili múkou (aby sa maslo hneď nespojilo s cestom). Rohy cesta prehneme cez maslo ako obálku tak, aby sa okraje prekrývali a všetko rozvaľkáme na obdĺžnik. Preložíme ho na tretiny a rozvaľkáme znovu na obdĺžnik, ktorý opäť preložíme na tretiny a znovu rozvaľkáme a preložíme. Cesto uložíme na 20 min do chladničky a rovnaký postup s rozvaľkovaním a prekladaním zopakujeme ešte dvakrát - trikrát, vždy s krátkym odpočinkom v chlade.

Tip na plnku:
* sušená / dusená šunka nakrájaná na prúžky + koreniny / bylinky
* ošúpanú jabĺčka + podusené hrozienka + cukor + biele víno
* tvrdý syr + štipka červenej papriky (moje obľúbené)
* čokoláda (biela, horká) + namrvené sušienky
* orechy opražené v mede

Prajem veľa zábavy a daj vedieť ako sa to podarilo!