pondelok 9. februára 2009

Kapustičky, kapustičky zelené



Už to vetrím vo vzduchu. Nozdry sa mi mocne rozťahujú, začínam opäť cítiť vône a farby vnímam ako cez zväčšovacie sklo. Čoraz viac myslím na zelenú. Čokoládovo-hnedá sa začína transformovať do zlatej. Zlatej ako prvé slnečné lúče. Biely pletený sveter po babičke uložím do dolnej police a s mierne rozpačitým výdychom ho odseknem od tohtoročnej zimy. Začínam myslieť na trávu, ktorá za chvíľu v chuchvalcoch začne rašiť z rozospatej zeme. Žiada sa mi zmrzlina, z ktorej mi mrzne horná pera. Žiada sa mi chrumkavý zelený šalát, z ktorého prýšti nový život a studený ocot. Nechcem už nosiť palčiaky a túžim po čerstvej zelenine z dedovej záhradky. Idealistka, ktorá si lebedí vo veľkomeste, ale chce najčerstvejšie vajíčka hen hneď spod zadočka sliepočky.

Končím v supermarkete - zdrtená vlastnou lenivosťou a neschopnosťou viac pátrať. Beriem si mrazené zelené kapustičky a v zúfalej túžbe po kúsku jarného dotyku ich doma chvíľu zmätene pozorujem. Sú až agresívne zelené, ako malé vajíčka, z ktorých by každú chvíľu mal vyskočiť malý tancujúci korienok kvetiny. Recept už mám vybratý dlhší čas. Trochu si ho premodelujem. Už klasicky. Všetkého dávam skoro dvojnásobok. Ide to šikovne akoby som robila hrad z mokrého piesku. Kapustičky mi mierne poskakujú vo vriacej slanej vode. Je to nesmierne svieži pohľad. Vezmem maslo, odkrojím výdatný kúsok, prstami namažem panensky bielu zapekaciu misu. Som celá maslová, mastná, chcela by som byť ešte viac, ale pravdepodobne by sa mi vyšmykla mištička s rozmiešanými vajíčkami a syrom. Utieram sa, skotačím pri drese, ukladám kapustičky na zapekaciu nádobu. Najprv rovnomerne, ale nevyjde mi počet, takže ich bohémsky rozmiestňujem po celej ploche, nehľadiac na to, že môj pôvodný zámer bol, aby ich zelené hlavičky trčali von v striktne nalinkovanej spartakiáde. Následne sa k slovu dostáva ružová - sypem medzi škáročky hlavičiek čo najviac šunky a slaninky. Všetko zalievam namiešanou zmesou a kvôli chrumkavosti vrchného kabátika nakladám ešte jemné plátky masielka. Kabátik bude zlatý a voňavý. Potom šupnem misu do trúby a premýšľam či to pre nás všetkých hladošov bude na večeru stačiť. Predstavujem si ako budú krčiť nosy v momente, keď im osvetlím, "čo je to to zelené?" Nestane sa. Zhtnú to ako jednohubky. Dokonca i T., ktorý kapustičky vníma minimálne ako ohrozenie vlastnej bdelej existencie, do seba dostal "všetkých sedem". Normálne som cítila ako sa mi odľahčila vidlička. V brušku som mala samé chutné farebné hamky. Tento pokrm už jemne flirtuje s jarou, ale ešte ju necháva na pochybách. Všetky ingrediencie ostávajú ešte útulne zapečené pod horúcou krustou utvorenou mäkkým objatím syra, masla a vajíčok. Nádherná farebná terapia. Zlatožltá so štipľavo-zelenými bodkami, ktoré chutia ako prvý marcový úsmev, ako prvá káva na slnkom obliatej terase.
PS: labužnícky vychytaný recept ako naložiť s nezbednými kapustičkami v kombinácii s jablkami a zázvorom nájdete tu
PS 2: v rámci hnutia za obrodenie zelených kapustičiek prikladám ďalšie skvelé chrumkavé recepty od Šárky, Vilemíny a Papaji :-)


Zapečená růžičková kapusta
/recept je z časopisu CHEF GURMÁN 02/2009 - uvádzam v pôvodnom znení/
  • 500 g růžičkové kapusty

  • 250 g dušené šunky
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka

  • 100 g strouhaného sýra /eidam, gouda/

  • 50 g mandlových lupínků /vynechala som/

  • čerstvě mletý pepř, sůl

Postup


1. Kapustové růžičky očistěte, omyjte, vhoďte do vroucí osolené vody a 3 minut je mírně vařte. Pak je přendejte do studené vody, aby zústaly pěkně zelené, za chvilku je sceďte a nechte na cedníku okapat.


2. Troubu rozehřejte na 180 C. Šunku nakrájejte na malé kostičky, vejce rozšlehejte s mlékem a se strouhaným sýrem. Zapekací misku vymažte máslem a rozložte do ní růžičky kapusty a šunku, všechno zalijte vejci s mlékem a sýrem, posypte mandlovými lupínky a dejte na 25 - 30 minut péct do trouby.

Foto: blogspot.vikipapa.com

15 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Viki, to se ti povedlo! Dýchá z toho ještě teplá vůně a kapustičky v celé své nádheře sedí v zapékací míse jako nablýskaná bižuterie. Já z toho neusnu :-) Nedávno jsem dělala omeletu s celou hromadou kapustiček. Navnadila jsem se u tebe a vyzkouším tvou krásně barevnou recepturu. Jdu raději spát ... člověk přibere jen z těch fotografií :-) Ty to umíš tak hezky nejen uvařit, ale i napsat.

Anonymný povedal(a)...

Viki, já chci taky! Nádhera...

Anonymný povedal(a)...

Včera jsem zakoupila balíček kapustiček, dnes budu přemýšlet co s tím, zítra se do toho pustím. Dala bych si je v kombinaci s kouskem nějaké rybky.
Ty tvé vypadají taky velmi žravě. tak uvidíme jak s nima nakonec naložím ;-)
Dnes bude Lilek á la Jean!

Anonymný povedal(a)...

Jak dokáže být zelenina provokativní :-) Dášo neprovokuj ... baklažán á la Jean ... na to mám moc chutné vzpomínky. Doporučuji vyzkoušet všem!

Viki, dovolím si odkaz:

http://dolcevita.blog.cz/0702/baklazan-a-la-jean

Anonymný povedal(a)...

A to jsem zrovna říkala, že zkusím vylovit recept na kapustičkový teplý salát ze Šárčina archivu. Tak archiv se odkládá, tohle je nádherné, kapustičky jsou v lednici, večeře je jasná :) Vypadá to nádherně, mandlové lupínky taky vynechám. ChefGurmán je prý moc kalorický a cholesterolový, ale život je příliš krátký na to, aby ho člověk strávil dietně ;) Navíc kapustičky jsou zelené a co je zelené, to je záračné :) Díky za inspiraci v přesně ten správný čas.

Anonymný povedal(a)...

Takže kapustičky v tomto provedení jsou poživatelné i jejich nejzarytějšími odpůrci? Píšeš o nich tak, žes mě i zlomila. No, nechám si projít hlavou :)
PS: děsně mě zaujalo jarně naladěné puntíkaté pozadí, prozradíš, co to je?

Anonymný povedal(a)...

Už jsem chtěla kapustičky pochválit ráno :-)
Viki, moc hezky se to čte a máš nádherně šmrncovní fotky!
Paráda
P.

Unknown povedal(a)...

DOLCE VITA: ďakujem za milé slová a spoločnú podporu kapustičkových hlavičiek :-)

JANA: tak skús a uvidíš, že odmena bude ešte krajšia a hlavne - voňavejšia! :-)

BALI: už som si uložila receptík na baklažán ala Žán .-) k cesnaku ešte prišupnem pár plátkov masielka. V poslednej dobe ho dávam úplne do všetkého...

VLAĎKA: som rada, že som Ti rovno prišla "do rany" :-) daj potom vedieť ako chutilo :-) btw - mne nepride CHEF Gurman kaloricky, vlastne som nad tym nikdy poriadne nepremyslala, ale ked si letmo prejdem recepisy, tak mi to tak nepripadá. Páči sa mi na nich, že vyberajú relatívne normálne recepty s budgetom za suroviny, ktorý sa drží pri zemi.

SCHNYTLIK: aha, tak som objavila ďaľšiu surovinu okrem kôpru, ktorej neholduješ .-) neviem ako zaryte kapustičky neješ, ale odvážne by som Ti túto receptúru odporučila :-) to puntíkaté pozadí je veselý vzorkovaný papier :-) som rada, že sa páči

PAPAJA: díky díky moc :-) som rada, že text zaujme i keď je v slovenčine.

Anonymný povedal(a)...

Fantastické :) O kaloričnosti a cholesterolovosti receptů jsem už jednu debatu vedla. Já ChG kupovat nepřestanu, můj protějšek nezačne. Taky se mi ty recepty líbí, že jsou takové veskrze použitelné :) Já se na jedno vajíčko za týden prostě omezovat nebudu.
Tyhle kapustičky se mi líbily už v časopise, pak jsem ho odložila a na kapustičky zapomněla. Ještěže jsi je udělala ty, jsou výborné :) Všichni byli spokojení.
Co se týče másla - už sis zkusila svoje vlastní? :)

Unknown povedal(a)...

VLAĎKA: :-) tak super, to mám radosť, že chutili :-) ChG - musím na nich ale prásknuť, že nie vždy im to s tou sporovlivosťou (alebo je to zostavovanie receptov) vyjde. Už neviem v ktorom čísle bola banánová polievka a to bola úplne "die katastrofe". Banány v prdeli a polievka strašne strašná:-( Holt, každá sa občas sekne. Vlastné maslo? neskúšala som nikdy. Ani som sa o to ešte nezaujímala. Máš nejaké dobré tipy? :-)

renata povedal(a)...

Nádherné počtení - napínavé až do samého konce ;-)

Anonymný povedal(a)...

Viki, no jo, zase jsi se "trefila" :o) Narozdíl od kopru, jednou jsem je už domů přinesla síťku kapustiček. Odložila je do sklepa k dýním, kde se společně roztekly :( Vzlyk, vzlyk. Moc mě to mrzelo, hlavně kvůli těm dýním, ale nemůžu říct sousedům, že musej přestat topit, že.
Jinak, domácí máslo si udělej. Návod je tady: http://bistro.florentyna.cz/index.php/story/to-je-tvoje-maslo

Unknown povedal(a)...

RENATA: ďakujem :-) ja napäto očakávam ďalšiu sériu Tvojich valentínskych srdiečok .-)

SCHNYTLIK: Díky za tip na výrobu masla, som si myslela, že to bude pracnejšie, ale zdá sa to byť v pohode. Niektorý kľudný víkend sa do toho pustím. Ty si to už skúšala?

Anonymný povedal(a)...

Viki, článek je můj, máslo dělám pořád už jenom svoje. Pokud teda není na pečení, to kupuju. Ale na pečivo už nechci jiné :) Z diskuse pod článkem je vidět, že máslo má úspěch. Hodně lidí ho vážně vyzkoušelo, drtivé většině se povedlo. Je jednoduché, nejjednodušší :) Ještě jednodušší už je jenom ocet nebo vanilkový extrakt, kdy vlastně musíš jenom čekat. Budu se těšit, že až se do toho pustíš, staneš se taky máslovým maniakem :) Musí se jenom dobře propláchnout a co nejlíp vymačkat, ale je to taková hravá, voňavá práce :)

Unknown povedal(a)...

VLAĎKA: najprv si musim zaobstarat elektricky slahac :-) doteraz som sa bez neho obisla, ale asi by som mala doplnit zastup mojich kuchynskych pomocnikov. Zatial nemam vlastnu kuchynu, ale vlastne maslo mozem mat! :-) urcite dam vediet ako sa dielo podarilo. uz sa tesim!

Bookmark and Share