utorok 12. augusta 2008

Pijem fresh a je mi dobre



Keď ich pijem ostáva mi v ústach príjemne chladno a cítim ozajstnú CHUŤ ovocia (sakra, to znie ako z nejakej otravnej reklamy na nanuk .-). Pod jazykom sa mi občas nezbedne usadí dužina, ktorú zvyknem žuvať zubami, až kým žilky vo vnútri jemne neprasknú a pustia šťavičku. Obzvlášť pomarančová dužina je na túto moju úchylku ako stvorená --- čerstvé ovocné šťavy sú do leta to najlepšie čo svojmu prehriatemu telíčku môžeme dať…



Nepila som fresh-e vždy. Zmenil to jeden človek, ktorý je doteraz bláznom do zdravej výživy a bojovníkom za "surové stravovanie" (rozumej nepapať nič tepelne upravované). I keď som to na začiatku odmietala, vytrvalo mi skoro každé ráno servíroval pod nos malý pohárik s brutálne svietivou oranžovo-žltou tekutinou --- originál pomarančový džús práve "vypréšovaný" z dvoch rozkrojených pomarančových líčiek. Vzpierala som sa, no po krátkom čase začalo moje zmorené telo prejavovať prejavy nečakanej vitality. Moja mini závislosť na čerstvej šťave bola započatá…


Zohnať kvalitné a lacné ovocie na odšťavňovanie však nebolo také ľahké akoby sa zdalo. Nakoniec sme natrafili na výborný zdroj --- trh. Ťahali sme igelitky natrieskané kilami starých vyzretých pomarančov priamo z bratislavskej Miletičky. Doobeda bola prevoňaná celá kuchyňa, včielky a osy prišli na návštevu, kôš bol plný oranžových šupiek, my sme sa lepili ešte aj na brade a liali sme do seba litry tekutiny. Džusová romantika v našej oranžovej kuchyni :-)



Na týchto tekutých pokladoch je dobré práve to, že všetko to najzdravšie z nich je extrahované priamo v nápoji a naše telo vitamíny v tekutej forme vstrebe rapídne rýchlejšie a lepšie. Ako hovorí múdry pán Dr. Norman Walker v knihe „Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy”: „Účinnost šťáv se odůvodňuje tím, že se tekutá potrava, získaná oddělením vitálních látek a vody od vlákniny, obzvláště rychle stráví. Zažívací pochody, nutné k oddělení vitálních látek od vlákniny, vyžadují práci zažívacích orgánů a čas. Strávení celých ovocných plodů a celé zeleniny potřebuje energii a zdroj této energie je v potravě. Část „hutné” stravy, kterou sníme, se použije jako pohonná hmota k získání této energie. Toto je odpověd' na často kladenou otázku: Proč se místo přípravy šťáv nemají jíst ovocné plody, saláty a zelenina vcelku?”



Ovocné bary
Mám rada tie malé nano stánky v nákupných centrách, kde si vždy môžem kúpiť minimálne pól litra môjho obľúbeného čerstvého freshu zo zelených jabĺčok, limetky a zázvoru. Je to druhá najlepšia alternatíva (hneď po domácom odšťavňovaní), nakoľko fresh sa má piť bezprostredne po zlisovaní. Šťava totiž oxiduje a jej enzymatická hodnota sa po 30 minútach znižuje na polovicu. V ovocných baroch majú tie najlahodnejšie kombinácie, zbiehajú sa mi slinky už len pri ich čítaní.

Môj osobný countdown:

* pomaranč, limetka, citrón, zázvor
* jablko, citrón, zázvor
* ananás, jablko, mrkva


Rada sledujem ako sa môj nápoj pripravuje. Stojím pri malom stánku, v ktorom usilovne kmitajú dve fešné dievčence a obratný mladík. Systém je jednoducho fascinujúci a efektný --- malá blondínka berie objednávky od zákazníkov,cashuje a účtenky jednotlivých nápojov radí vedľa seba na pult. Na každú postaví prázdny umelohmotný pohár zodpovedajúci danému množstvu, ktoré si zákazník zvolil. Tretia holka v pozadí usilovne šúpe ovocie a umýva riad. Pracovník obsluhujúci obrovský strieborný odšťavňovač potom postupne berie poháriky a napĺňa ich príslušne vybraným freshom. Blondínka nápoj prevezme, hodí doň slamky a vydá zákazníkovi spolu s účtom. Hotovo! Na nápoj som čakala necelé 3 minutky a robím niečo pre svoje zdravie. A ani to nebolí....



Som pasterizovaný, ale chcem byť fresh

Keď doma nemám žiadne ovocné zásoby, v čase najväčšej núdze siahnem po kupovanej jablkovej alebo mrkvovej šťave. Mám radšej jalbkovú --- je mimoriadne osviežujúca s ľadom! Tieto šťavy sice neobsahujú vodu, cukor, žiaden chemický koncentrát, konzervačné látky ani farbivá, ale sú pasterizované /tepelne sterilizované/, čo je už určitý zásah do organických zložiek nápoja. Sú však stále lepšie ako klasické „šťavy“. V bratislavskom Tescu sme si tiež zvykli kupovať fresh v malom sáčku (presne v takom, akom sa predávalo mlieko za socíka), prederavili sme ho kľúčom a púšťali do otvorených úst. Na druhý deň nebolo po opici ani slychu ani páru.



Všimli ste si že po vypití veľkého poháru čerstvo vymačkaného pomaranča vám naskočia ľahké veselé zimomriavky? To práve započal proces prúdenia živých vitamínov, rôznych frajerských enzýmov a minerálov do vašich útrob. Každým dúškom do seba vlievam život --- niečo organické a nenahraditeľné. Žiadny "mŕtvy koncentrát" fresh-e nenahradí. V Bratislave som trpela neustálou únavou. Vlastne som tam nerobila nič iné len pracovala a spala. Raňajšia káva, cigaretľa a bum! Tlak na nule, následom čoho som sa vliekla do roboty ako zbitý pes. Trpela som syndrómom únavy tak ako každý druhý človek, ktorý žije vo veľkomeste a žije zbesnene workoholický život. Stačilo nahradiť kávu šťavou (a odpustiť si rannú cigaretu…) a organizmus sa začal pomaly spamätávať. Keďže som zaťažená na zázvor, tvorí neoddeliteľnú súčasť mojich freshov. Surový je drzo pikantný, ale nesmierne osviežujúci. Inak možno použiť na dochucovanie fresh-u čo len chcete --- čerstvú mätu (v kombinácii s limetkou alebo jahodami je to bomba), škoricu, vanilkový cukor alebo čokoládu (horká / biela). A teraz do seba idem niečo mňamavé vliať…

Želám krásne slnečné leto plné čerstvého ovocia a biovitamínov! :-)




Foto: vikipapa.com

8 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Skoro bys mne nalakala, tak hezky o tom povidas... s ovocem se moc nekamaradim,nepiju ani zadne dzusy. miluju zeleninu a jsem v sedmem nebi kdyz mi hezky krupka mezi zuby :D (btw zatim je mam vsechny, ale treba taky jednou dojde na tekutou stravu:D )

Unknown povedal(a)...

no zeleninové freshe sú tiež veľmi chutné, najmä v kombinácii s ovocím... .-) a to neješ vôbec žiadne ovocie? neverííím! :-)

Anonymný povedal(a)...

citrony a limety strkam kam muzu :) to ostatni pojidam sezonne - kdyz jsou cerstvy jahody tak si je dam jednou, mozna 2x, s ostatnim ovocem je to podobne, ale zeleninu tu jim na tuny :D

Michala povedal(a)...

Tohle je hrozně dobře napsané, z textu je vždycky krásně poznat, jestli byl psaný s upřímným nadšením a tady vůbec nepochybuju.
"Pod jazykom sa mi občas nezbedne usadí dužina, ktorú zvyknem žuvať zubami, až kým žilky vo vnútri jemne neprasknú a pustia šťavičku."
Jo, to je dobro, přesně!:)

Unknown povedal(a)...

Michala: ďakujem za pochvalu! vážim si to, hlavne od človeka, ktorý sa písaním živí :-) o jedle sa mi všeobecne píše ľahko s nadšením, lebo je jednoducho čarovné --- food is my lover forever .-)

Michala povedal(a)...

Ještě se musím zeptat, v čem odšťavňuješ? Asi jsem dnes díky tobě propadla domácímu freshi:)

Unknown povedal(a)...

Michala,

som rada, že som Ťa "vyburcovala" a dúfam, že to prinesie svoje "ovocie" :-) Odšťavňujem v starom Moulinexe, je to obrovský starý pán, ktorého kúpili ešte moji rodičia, párkrát sa na ňom urobila jablčná šťava a ostal stáť roky v kúte. Potom som si ho adoptovala :-) Ale poškulujem po tomto malom krásavcovi --- http://www.orava.info/fkh/default.asp?cls=stoitem&stiid=1525
Je šikovný a cenovo dostupný .-)

Michala povedal(a)...

Koukám, že Moulinex před revolucí silně frčel, vsadím se, že půjdu do sklepa a taky tam v krabici nějaký najdu:-D

Bookmark and Share