nedeľa 24. októbra 2010

Jahelník s malinami


Ja viem. Neznie to zvlášť príťažlivo. Ale tento jednoduchý a nezvyklý dezert príťažlivý je. Zblajzol ho dokonca aj milovaný. Jediným problémom je, že ani za boha neviem prísť na slovenský ekvivalent českých "jáhel". Po dlhom čase neskonalého lingvistického trápenia som vypátrala, že jáhly = pšeno. No.... keď niekomu poviem, že jem pšenovú kašu bude si asi veľavýznamne ťukať na čelo v štýle: "to je už aká úplne vadná biokrava?". Nie som. Ale ako sakra preložiť do slovenčiny "jahelník"? Pšenák? Pšenokoláč? Pšeňák? Pšeňáč? Máte niekto nejaký inteligentnejší nápad? Zatiaľ, milí moji, ostaneme pri tom jahelníku, dobre? A ujovia z jazykovedného ústavu mi odpustia...


Prečo pšeno? Je jemné, nemá tú typicky agresívnu chuť obilnín a navyše je krásne optimisticky žlté. O jeho výživových a superzdravých vlastnostiach sa rozpisovať nebudem. Ale o čom napíšem je naše osudové stretnutie v bioobchode (áno, teda som biokrava). Najprv som len tak zo zvedavosti kúpila instantnú pšenovú kašu, pretože si strašne radi na raňajky pripravujeme teplé  kašičky s vejárikmi masla, škorice a kakaa. Prekvapila ma tá ľahká, pastelovožltá krémovitá konzistencia s delikátne jemnou chuťou. Možete ju ľubovoľne kombinovať, pretože priam volá po sladkých či kyslých tónoch. Dokonalá k tvoreniu neobvyklých chuťových duetov! 


Od toho momentu ako som v Apetite objavila obrázok jahelníka s dochrumkava opečeným povrchom s červenými svietiacimi malinami, ma premkol pocit neutíchajúcej túžby po láskavom, horúcom, hodvábnom jahelníku. S malinami. Len pre mňa. Myslela som na ten obrázok každý deň. Chodila som sa na neho pozerať. Stránka 116 začala byť mierne ožužlaná. Vyliala som na ňu čaj. Natrhla ju moja dcéra. A ja som vyčkávala na tú fatálnu chvíľku, keď si poviem "a teraz..."


"Teraz" prišlo o necelé dva týždne a ja som nadšene preplachovala surové pšeno v studenej vode. Predtým je ale potreba pšeno dva až trikrát spariť horúcou vodou. Táto časť je vraj veľmi doležitá. Ak ju zanedbáte, pšeno može zostať horké a celý váš sladký jahelník bude v čudu. Prepláchnuté pšeno som potom vsypala do mliečka. Luxusný tandem...


Jahelník vyzerá dobre už vtedy, keď ho šupnete do horúcej trúby - toľko žiarivých sýtych farieb, kontrast žltej a malinovej, extravagantná čierna čučoriedok... Chutí ako bozk od maminy - zahreje a pohladí. Trúba vám bude voňať sladko ešte aj na druhý deň. Je to jedno z tých jedál, ktoré si vďačne zapíšete do rodinného receptára. Nepotrebujete pletené rukavice - stačí kúsok jahelníka...

Svojou farebnosťou pripomenie leto. Pripomenie, ako to všetko uteká... Moja dcéra bude mať za chvíľu svoje prvé narodeniny a ja baštím svoj prvý jahelník v živote. Krásne to paralely...


Jahelník s malinami
(Apetit, záři 2010, s. 116)

100 g jáhel + sůl
200 ml čerstvého mléka
1 velké vejce
1 sáček vanilkového cukru
1 lžíce květového medu
kůra z 1/2 pomeranče
100 g malin, i mražených
1 lžička másla, na vymazání formy
1 lžíce třtinového cukru

Postup
1. Jáhly promněte ve studené vodě a propláchněte je. Zalijte je v hrnci mlékem a 100 ml vody, lehce osolte a pod pokličkou vařte bez míchaní na mírném ohni 10 min. Stáhněte z plamene a nechte dojít asi 15-20 min.
2. Utřete žloutek, cukr a med a směs promíchejte s jáhlami a pomerančovou kůrou. 
3. Bílek ušlehejte na pevný sníh a zapracujte ho do jáhlovej směsi. Polovinu hmoty dejte do máslem vymazané zapékací mísky, posypte částí malin, překryjte zbylými jáhlami, jemně vtlačte zbylé maliny a poprašte cukrem. Pečte v troubě předehřáté na 180 C asi 15 min. 


Foto: vikipapa.blogspot.com

14 komentárov:

Ivana povedal(a)...

Tak toto ja môžem, brúsim si naň zúbky :). Myslím, že Jahelník je fajn názov, nemusíme všetko krkolomne prekladať. Viki, ty si určite profesionálna fotografka, tak lákavo nafotené jedlo nemajú ani v Apetite.Mňam.

Chez Lucie povedal(a)...

Viki, to vypada nadherne a lakave. Mam v mrazaku spoustu malin a boruvek, tak asi zkusim. Navic jsi me pobavila s tou "biokravou" - libi se mi Tvuj styl psani :-)

farfalla povedal(a)...

co napriklad psenovnik, ked jahelnik?:-) ja mam taky jablkovy kolac teraz, a v mrazaku su mozno moruse od dedka... hm hm... bude morusovy?:-)

Unknown povedal(a)...

IVANKA: ďakujem za pochvalu ohľadom fotiek. veľmi si to vážim, nakoľko pri dcérke nemám vobec čas niečo stajlovať a hrať sa so svetlom ako predtým... som rada, že sa mi darí tak ako sa darí .-)

LUCIE: díky moc! je pravda, že podaktorí ma považujú len za tú kravu, bez bio :-)))

FARFALLA: pšenovník je celkom fajn, ale opať mi to strašne zaváňa zdravou výživou :-) asi je to chabý argument, ale asi zostaneme u toho jahelníka .-) ty kokso, moruše som nedržala a nejedla už od detstva... pestoval ich moj pradedo.. je to raritka!

Unknown povedal(a)...

a čo takto pšenovník?
hopla, práve vidím, že farfalla navrhla to isté ;-)

farfalla povedal(a)...

ale co, psenovnik znie rovnako biozdravokravo ako jahelnik, kanaratka si robila vzdy do skoly kuskus, pseno alebo ovsene vlocky s niecim a bola na posmech(bio) este k tomu skautka:-) pseno - jahly su pre vatsinu extremne cudna vec, nech sa volaju akokolvek, hihi. inak tie moruse.. to je strasne super vec, trnavska morusa, cierna a sladkokysla, mnam. ale tiez ju mam len raz rocne a u dedka na vinici, a este to zmrazit a doniezt do prahy zmrznute... nelahka uloha.

Catalina povedal(a)...

Pamatuji si, že jako dítěti mi maminka vždycky dělala jáhlovou kaši a byla fakt moc dobrá :) Teď mívám ráno akorát ovesnou, protože je rychlejší, ale na jáhly s láskou vzpomínám :)

Pavlína (Mlsná kočka) povedal(a)...

Jáhly a lesní ovoce: to je přesně to, co mne napadalo někdy v srpnu. Ale nějak jsem nenašla chvilku na zpracování receptu. Jáhelník je další podoba, kterou bych ráda - a zrovna ve Tvém podání - ochutnala. Jsem ráda, že už zase píšeš :-)Měj se krásně !
P.

Daniel povedal(a)...

pšeňák je úplne super :)

Unknown povedal(a)...

Žeby: Pšenový koláč s lesným ovocím :)

Chuť pšena si pamätám z mojho 4-ročného zdravotného výletu do sveta vegetariánov na strednej škole - jednoznačne jedna z chutí, ktoré rozmaznaného kuchynského dobrodruha nenechajú na pochybách, že akokoľvek je pšeno samo o sebe zdravé, dôvody ktore ho povedú k jeho opakovanej konzumácii určite v zdraví prioru mať nebudú.

Držím palce a skandujem :)

Nadia povedal(a)...

ach, to vypada delikatne!

Andrés López povedal(a)...

:) tak jsem se nasmala pri popisu mentalniho zrani k vyrobe prvniho jahelniku v zivote. Gratuluju! Ja uz ten prvni mam za sebou, ale nedopadl nic moc. Takze moc a moc diky za tento recept, krasne fotky, zitra TO SPACHAM ;).

preji prijemny den Misha

MyWay povedal(a)...

Pšenové koláče robievam, skúsila som aj tento receptík, ... koláčik bol vynikajúci, ďakujem. Gabi

MyWay povedal(a)...

Skvelý bol už som ho rolila druhý, krát, mám viac receptov na koláčiky z prosa ale tento je ...Pa, Gabi.

Bookmark and Share