nedeľa 30. augusta 2009

Pain perdu

"A v čom je akože ten recept taký zázračný? Veď je to úplne obyčajný chleba vo vajíčku, nie?" hovorí brat a ja sa len usmievam. "Tajomstvo spočíva v chuti", tajuplne nadhodím. Neveriacky si sadá za stôl a napcháva sa ešte horúcou praženicou. Ja zatiaľ lejem do veľkej červenej misy mlieko, vajíčko a vanilkový cukor. Všetko to spolu vyšľahám a na pripravenú panvicu odkrojím trošku masla. Toastový chlieb rýchlo namočím do misky a opatrne ukladám na rozpálené, bublinkujúce maslo. Bytom sa okamžite rozprúdi známa nasladlá vôňa.

Moji susedia ma musia nenívidieť hlavne ráno... Keď si obliekajú nohavice, pozerajú na hodiny, meškajú a z otvoreného okna cítia vône niečoho teplého, niečoho čo by osladilo urýchlené rána. Obraciam dozlatova opečené chlebíky a keď majú už dostatočne hnedé, chrumkavé okraje, položím ich jeden na druhého do vežičky. Každý potieram tučným mäkkým tvarohom a sypem (hojne, hojne!) škoricovým cukrom. Navrh umiestňujem malý škrabanec masla. To sa neskôr pekne roztečie na všetky strany a navlhčí hornú časť toastov.

Pri mazaní posledného kúsku vidím ako brat začína škúliť na môj tanier. "No, možno by som si dal jeden degustačný kúsok... vonia to strašne dobre... aj vyzerá...", podotkne. Usmejem sa a pustím sa do pečenia jeho malej toastovej vežičky. Nepoznám človeka, ktorému by pain perdu nechutil. Najlepšie sa je vidličkou, ktorou môžete nabrať všetky vrstvičky. Neskôr brat zaborí vidličku do mäkkého horúceho vankúšika toastov, slastne mľaskne a zorničky sa mu obrátia k stropu. "Ty jo, tak toto raz urobím na raňajky svojej budúcej frajerke... to budem macher.... to ma už v živote nebude chcieť opustiť...", smejeme sa a spokojne sa napchávame. Ako málo stačí k sladkému nedeľnému ránu !


*francúzske sladké toasty v perfektnej kombinácii syra a byliniek u Viktora

*sofistikované pain perdu z domácej briošky tu a tu



Pain perdu - ztracený chléb sypaný cukrem a skořicí
(originál receptu z časopisu F.O.O.D. /červenec 2009)

na 6 porcí

6 plátků bílého toastového chleba
1 vejce
130 ml mléka
20 g másla
1 lžička cukru (použila som vanilkový)
moučkový cukr
mletá skořice

Postup

Prošlehejte vejce s mlékem. Na středním ohni rozehřejte na pánvi máslo. Každý plátek toastového chleba namočte do vajec s mlékem po dobu několika vteřin a z obou stran rychle osmažte na rozehřátém másle. Podávejte horké, posypané cukrem promíchaným se skořicí.



Foto: vikipapa.blogspot.com

3 komentáre:

vilemina povedal(a)...

Prima využití surovin, které většinou má každý doma! To je potom boj o kila předem prohraný, když se tu návodně ukazuje pochoutka, připravená docela jednoduše, a ještě raz dva...:)

Anonymný povedal(a)...

Normálne mi to zavoňalo až sem:-) Mňa keď občas chytí mlsna, tak si dám do toustovača chlebík potretý maslom, na to dám nakrájané jabĺčka, posypem škoricovým cukrom, prikryjem ďalším chlebíkom a touster zavriem. Krásne to rozvoniava a aj dobre chutí. Packa

Unknown povedal(a)...

Vilemina: s kilami to moc v tomto období neriešim :-) a v poslednej dobe mám abnormálnu chuť na sladké, takže uspokojenie musí prísť veľmi rýchlo a chutne :-))

Packa: teplé toasty s jablkom robievam aj ja - akurát na miesto masla pridávam syr a toasty sú skôr slané... tieto kombinácie s ovocím miluje hlavne môj muž :-)

Bookmark and Share