utorok 20. septembra 2011

o Hanke Michopulu, farmárskych trhoch a jeseni


milí moji verní. vraciam sa sem sporadicky. viem. ale dúfam, že tie návraty aspoň stoja za to. moja myseľ je v poslednej dobe ako žaba. myšlienky skáču z jedného kameňa na druhý, občas sa skĺznu a padnú do vody, občas ich zachytím, vysuším a snažím uchovať. som ako chodiaca špongia. občas mám pocit, že to všetko okolo mňa ako nestíham poriadne vstrebať. cítim sa preplnená a zúfalo hľadám tiché miesta. v duši, vo svete. tiché miesta. vytváram si ich veľmi často pri... varení. lebo varenie je pre mňa momentálne najvačší relax. hľadanie tichých miest v hrnci. jóga s varechou. láska.


dnes som si s tou najhlbšou láskou v srdci niesla na trh novú knižku od Hanky Michopulu - Recepty z farmářského trhu. ad jedna: krásne vonia, keď ňou rýchlo listujete ad dva: recepty sú radostne jednoduché ad tri: milujem tie hrejivé obrázky, milujem tie hrejivé texty. je šitá priamo na mieru - nám skalným návštevníkom farmárskych trhov. D.O.K.O.N.A.L.O.S.Ť. možno sa vám zdá, že preháňam, ale mne to vskutku pripadá, akoby Hanka Michopulu poznala obsah mojho sobotného nákupu. všetky suroviny spomenuté v knižke nakupujem veľmi často. naša kuchyňa vlastne stojí na zelenine a ovocí. základ je daný. nám ostáva už len sa s ním hrať. a to ma baví. baví k neuťahaniu. 

a ešte jedna vec, prečo sa táto kniha ihneď katapultovala do mojho prevareného srdca: 


v živote som nečítala krajšie venovanie. som to ale patetická bábika, že že? 

kniha je rozdelená do častí podľa jednotlivej sezónnej zeleleniny a ovocia. je silne prehľadná a stručná. mne Hankine recepty prídu vždy také láskavé. neviem čím to je. akoby som otvorila receptár od mamy alebo niečo podobné. poznáte ten pocit, však?


menu na sobotný obed som zostavovala priamo v aute cestou na trh. nakoniec som sa rozhodla pre "jednoduché karí s mrkví". tento recept som už raz robila, akurát trochu v inej obmene. ešte som si hovorila, či ho Hanka Michopulu náhodou odomňa nešvihla :-). a práve v tom spočíva silná stránka všetkých uvedených receptov - sú z našich kuchýň. jednoduché, ľahké a zdravé. plne podporujúce lokálne suroviny a zdravé stravovanie. znie to ako z nejakej politickej príručky, ale je to proste tak. dnes som cestou domov z trhu práve s manželom meditovala nad tým, ako napríklad varia ľudia, ktorí na trhy nechodia. a existujú vobec ľudia, ktorí zeleninu nekupujú? z čoho zostavujú jedálniček na týždeň? fakt by ma zaujímalo, čo by som dofrasa, robila, keby trhy neboli... asi nakupovala v nejakom supermarkete, ako som to mala vo zvyku predtým, než sa vobec nejaké farmárske trhy vyrojili.

Hanka Michopulu je, mimochodom, zakladateľkou tejto skvelej a dúfam veľmi dlhej tradície mestských trhov. Je to úplne o niečom inom, v sobotu ráno vstať, dať si na čerstvom vzduchu horúce kaprie hranolky (áno, na raňajky!), zahryznúť sa do chrumkavého jablka, ktoré niekto pred pár hodinami utrhol zo stromu, hrabať sa v slivkách, ochutnávať mošty, čerstvé šťavy alebo sa len tak rozprávať o žitnom chlebe. napríklad. ja sa teda o pečive rozprávam často, nepýtajte sa ma prečo. chlebofetiš?


a konečne začala pravá jeseň. cítite to? ten tíško sa prikrádajúci chlad? tie farby? jeseň mi navracia kľud do duše. je tak príjemné z tepla bytu pozerať na dažďové kvapky za oknom. sledovať Nini ako skáče do kaluží, po návrate domov si vypiť šálku horúceho čaju... ten pocit zimy ma hreje...


DROBNÝ DODATOK
po dopísaní tohto článku som sa zhodou okolností dostala k textu Michala "Rachada" Hromasa o farmárskych trhoch a ich postavení v našich životoch. jeho názory a prácu si veľmi vážim, preto ma to primalo ešte raz svoje postoje k trhom prehodnotiť. Rachad aktuálne filozofuje nad autentickosťou samotných trhov, presným obsahom pojmu "farmársky". citujem: "Zrodila se myšlenka, udělat z farmářských trhů prostě jen za pankáče převlečenou konkurenci k velkým hypermarketům, ve kterých české rodiny tráví celé víkendy, tak aby byli uspokojeni i ti alternativně smýšlející. Vlk se nažral, ale koza nikde. Nabídnout lidem živou hudbu, kvalitní občerstvení, a prostě cokoliv, co není cítit nějakým nadnárodním gigantem." (zdroj: http://www.rozhlas.cz/radiowave/vevlastnistave/_zprava/ve-vlastni-stave-trhani-farmaru--945888).


ja však, vskutku nevidím nič zlého na tom, že strávim ráno a dopoludnie na mieste, kde je mi dobre. seriem na to, či som súčasťou nejakej alternatívy k návštevníkom veľkých obchodných reťazcov, takto som nad tým nikdy nepremýšľala. jediné, čo ma zaujíma je čerstvá zelenina a ovocie. nemyslím si, že všetci predávajúci na trhoch sú len priekupníci. poznám poctivých, ktorí na trhu ponúkajú svoje produkty pravidelne, dokonca so zapojenou celou rodinou. a dám ruku do ohňa za to, že si to "urodili sami na svojich políčkach". je ale pravdou, že napríklad s trhmi v Budapešti sa tie české ani porovnávať nedajú... verím však, že i tá doba nastane. buď som blbá optimistka alebo proste len blbá. napriek tomu, verme, bude to lepšie!

Krásnu jeseň vám všetkým, moji milí slintoši! 



Jednoduché karí s mrkví 
(Hana Michopulu: Recepty z farmářského trhu, str. 157)


1 cibule
2 stroužky česneku
2-3 mrkve 
1 brambora
1 pastinák
3-4 kapustové listy (nebo hrst špenátových listů, příp. kadeřávku - prostě něco zeleného)
1 malý květák (nebo brokolice)
500 ml bílého jogurtu (nebo jedna 400 ml konzerva kokosového mléka)
4 lžíce rostlinného oleje 
sůl, čerstvě mletý pepř
3 lžíce dobrého žlutého karí
hrst nahrubo nasekané hladkolisté petržele nebo koriandru (nemusí být)


Postup


1. Připravte si zeleninu: z květáku vykrojte košťál a tuhé stonky  jednotlivých růžíc, zbytek rozeberte na malé růžičky, mrkev ostrouhejte a nakrájejte na cca 3 cm široká kolečka, bramboru a cibuli rozkrojte nejprve napůl, pak na 2 cm široké klínky, česnek najkrájejte na plátky. Pastinák nakrájejte na kostičky, kapustu na proužky. 


2. Ve velkém hrnci se silným dnem rozehřejte olej a zlehka na něm osmahněte nejprve cibuli a po 5 minutách i česnek. Poté přisypte karí, míchejte ještě 2 minuty a pak přidejte jogurt (nebo kokosové mléko, máte-li).


3. Nyní vložte zbylou připravenou zeleninu, přiklopte pokličkou a na středním ohni vařte do změknutí cca 10-12 minut. Zelenina by měla být křehká, ale ne úplně rozměklá. V případě potřeby podlijte sklenkou vody. Na konci ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem, sundejte z ohně a posypte zelenou natí. Podávejte s rýží. 




foto: vikipapa.blogspot.com

6 komentárov:

dulce de leche povedal(a)...

tesim sa novemu, prudko citatelnemu a prudko pozeratelnemu prispevku!!!:))

Ivana povedal(a)...

Jéj, teším sa veľmi, aj keď sporadicky, ale fajnovo. Díky za tip na knižku, vôbec som o nej ešte nepočula a Karí - no HAM.PS:Fotky nádherné!

Anetka povedal(a)...

dakujem za tip na super knizku,uz som o nej pocula a vahala som, ci si ju kupit... teraz uz mam jasno:-)

Chez Lucie povedal(a)...

Krasne jsi to napsala :-)
Knizku jsem letela koupit hned po prijezdu z dovolene, protoze vysla prave v den naseho odjezdu :-) Musim souhlasit, ze Hanka ma (alespon tedy pro me) skvely styl, krasne fotky a kucharky pusobi tak nejak domacky - samozrejme jen v tom nejlepsim smyslu slova... Z knihy Zpatky domu varim velmi casto a nikdy se mi nestalo, ze by se neco nepovedlo, verim, ze tahle nova na tom bude stejne :-) Mam takovy pocit, ze jeji kucharky jsou na ceskem trhu temer jedine, ktere za neco stoji...
Btw. vsimla sis, ze je knize napsano, ze jde o 1. dil - juchjuch, uz se tesim na jaro na dalsi :-)

Marie Tomšů povedal(a)...

Kuchařku mám v hledáčku, ale možná si budu přát až pod strom, trochu jsem teď rozvířila rozpočet.
K tomu dialogu cestou z trhu, znám i lidi, kteří třeba nekupují čerstvou mrkev - otravuje je čištění a špinění si rukou. Kde jsme brali zeleninu dříve? Kupovali jsme mraženou v pytlíku.

Meg povedal(a)...

Opravdu krásně napsáno :) Knížka už se teda určitě objeví na mém dopisu Ježíškovi, snad bude vyslyšeno. A na ty fotky se kouká jedna radost :)

Bookmark and Share