pondelok 13. júna 2011

Zdravo nakopnutá


Hneď na začiatku by som chcela z celého srdca - áno, začíname takto pateticky - celým mojim "ja" poďakovať 13-tim ženám, ktoré mi napísali tie najkrajšie komentáre pod článok "Dilema". Dámy, motivovali ste ma k novému pohybu, vyburcovali k nejakému činu. A to je krásne! Ďakujem ešte raz za podporu a milé slová. Ich účinok bol vskutku energizujúci. Plus ďakujem všetkým, ktorí ku mne nakuknú i keď sa tu v podstate nič nového nedeje. Thiz iz for ju máj lejdýz. 

Na blogu moc rušno možno nie je, ale v mojom živote určite. Nie, nie som po druhý tehotná, ani sa nechystám na výstup do Himalájí. Ale ...hrozne ma v poslednej dobe berie zelenina. Jej čistá, neopracovaná, prirodzená chuť. Zistila som totiž, že moje chuťové poháriky sú už tak sfetované koreninami, soľou a ostatnými dochucovadlami, že nie som schopná oceniť pravú chuť ani prostej varenej zeleniny. Začiatkom varenia pre dcérku u nás doma začala nová éra stravovania. Do jedálnička sme začali radiť suroviny, ku ktorým sme predtým ani nečuchli. A hlavne - začala som variť podľa toho, čo máme doma. Opadlo to neustále striktné nakupovanie na základe vypiplaného nákupného zoznamu a nahradilo ho roztopašné blúdenie po farmárskych trhoch po celej Prahe s týmto (kto to vymyslel, milujem ho!). 

áno, celá fotka vznikla len kvoli mojim ponožkám...

Celý týždeň mám komoru plnú tej najrozmanitejšej zeleniny a ovocia a podľa toho manévrujem týždenné menu. A čo zostane, putuje do odšťavňovača na fresh. Ale nie sme vegetariáni. Baví ma vyťahovať zo všetkého niečo. A nemusí to byť neustále "zdravé". Zdravé jedlo je totiž dosť diskutabilná záležitosť.  Zeleninu na polievku restujem na bravčovej masti. A myslím si, že je to zdravé. Na raňajky máme k ovseným vločkám ten najsmotanovejší a najtučnejší jogurt. Radi si dáme hot-dog s kvalitnými voňavými chrumkavými párkami. A pripadá mi to zdravé. Ide mi o rozmanitosť a rovnováhu. Potom si myslím, že je všetko zdravé :-) A baví ma to nesmierne.  Bože, dúfam, že nezačínam vyznávať to, čomu sa v USA hovorí "clean eating".  Snažím sa o rozmanitosť. Točiť rozne chute a prípravu jedál. Nerada by som ustrnula napríklad na desiatich pokrmoch, ktoré sa budú striedať so železnou pravidelnosťou. Život je predsa krátky, musíme veľa spoznávať. 

Na čas som úplne zavrhla silno korenené pokrmy. Až absurdne ma neberú rozne gurmánske experimenty. Jediné čo chcem, je dostať z potraviny to maximálne chuťové maximum, bez toho, aby som mu pri tom "rozbila ksicht", ak ma chápete. Myslím, že to bude tou jarou. Ako sa poznám, tak v zime tu budem písať bláboly o blahodárnom účinku dobre koreneného gulášu na zažívanie... 

S dcérkou pravidelne chodím do kníhkupectva, ale vždy skončíme v detskom oddelení. Tento týždeň som sa rozdivočela a navštívila kútik s kulinárskymi knihami. Nemala som to robiť. Boli sme tam veľmi dlho. Nakoniec som si domov zobrala kuchárku od Marie Noe: Dobré věci nejsou špatné/Kniha zdravějšího vaření  a pečení (okrem toho ešte obrovskú knižku o medveďoch - Nini miluje obrovské knižky!). Kniha mi prišla sympatická svojou prirodzenosťou. Žiadne vystajlované fotky, len prosté obrázky z kuchyne. Čo na nej žeriem ale najviac sú texty. Okrem receptov totiž rada čítam aj poctivé texty o jedle. A tie je sakra ťažké napísať. Pani Noe ich píše s ľahkosťou denníkových zápiskov. Potešili ma recepty na pomazánky zo strukovín - neobvyklé - s cizrnou, šošovicou, chrenom. Určite vyskúšam a keď sa podarí, podelím sa s vami.


Keď som už pri tých knihách a textoch, mám ešte jeden voňavý tip na letné čítanie - Oběd v Paríži od Elizabeth Bardovej. Na konci každej kapitoly nájdete recepty pokrmov spomínaných v tom ktorom príbehu. Prisahámbohu, sliny vám budú tiecť až na kolená. Nedá mi to - ukážka: 

"Když le dessert konečne dorazí, vypadá jako nevinný, vzhůru nohama převrácený čokoládový košíček, servírovaný s malým obláčkem čerstvé ušlehané šlehačky. Jakmile se ale lžička zaboří do jeho povrchu, vyteče na bílou plochu talíře jako temná láva proud čokolády. Mé tělo se zbavuje poslední špetky stresu. Cítim, jak se páteř pohodlně poddává židli. V jídelním lístku tuto věc označují Moelleux au chocolat "Kitu".
"Kitu´je slovní hříčka vysvětluje Gwendal a dívá se na mne přimhouřenýma očima jako Humphrey Bogart. "Znamená to ,to, co zabíjí´." 

No nie je to sehr romantisch? Je to tak zdrcujúco ženské, nežné čítanie. Dajte si ak ste dostali chuť. 


  najkrajšie nožičky na svete, sladké jahody z Kunratíc, pohánkový makovník z pekárne, tata a Nini

Ešte by som mala asi niečo dodať k prvej fotke - je to losos opečený na masle (nesolený, nekorenený), s tohtoročnými novými zemiakmi uvarenými v šupke s hráškovou omáčkou. Lepšie povedané "hrášok s omáčkou. Jej príprava bola dosť zaujímavá. Najprv to začalo ako hráškové pyré s vinaigrette (Apetit, červen 2011, str.35), ale prišlo mi nelogické rozmixovať čerstvý hrášok z trhu na maderu a liať na neho vínny ocot. Radšej som opiekla jarnú cibulku na masle, pridala umytý sladký hrášok, prisypala zelerovú vňať a matu, zaliala dvoma naberačkami hovadzieho vývaru a ponechala svojmu osudu. Na konci som ešte pridala trochu smotany na šľahanie a bola to jedna báseň. Nikdy som nejedla hrášok v kombinácii s matou, navyše som mala strach z jej tepelnej úpravy. Ale výsledok bol úžasný - sladké chute hrášku sa ideálne objali s chrumkavou rybou a smotana všetko zjemnila. Podľa mňa k tomu zemiaky ani neboli potreba, manžel mal iný názor, takže vyberte si :-) 


Krásne slnečno-daždivé dni želám všetkým a prosím nezabudnite, že podstatná je podstata chuti :-)

...a prepáčte, že občas píšem ako idiot.


16 komentárov:

BenJ povedal(a)...

...som veľmi rád, že som tvojím "sledovateľom" a mohol som sa zresetovať pri čítaní tohto poctivého článku a tvojho perfektného blogu, nielen o receptoch, ale aj o jednoduchom a krásnom každodennom živote...ďakujem :-)

Ivana povedal(a)...

Tak,tak, Viki. Súhlasím, akoby sme sa zabudli tešiť sa z jednoduchých chutí a jednoduchých vecí. Leto, je na to ako stvorené. A tak, ako píšeš, v jeseni si to možno trochu okoreníme, už sa teším :).

Archaa povedal(a)...

boze, to sa tak dobre cíta!!!Som rada, ze si spät, Viki!!!

Martina(Dulce de Leche) povedal(a)...

krasny prispevok!!!tesiim:))))

Lenka povedal(a)...

Děkuju za zpříjemnění rána, právě jsem v práci otevřela google reader a jedním dechem zhltla článek :-) Jsem moc ráda, že jsi se rozhodla pokračovat, článek je super, moje chuťové buňky dostávají zabrat :-)

PS: Oběd v Paříži vypadá lákavě, nutně potřebuju do knihkupectví

Amelie povedal(a)...

Lákavé jídlo a hezké fotky!

Pavlína povedal(a)...

Tak jsem se začetla a už je konec! Viki, ráda bych se přidala k těm třinácti komentářům předcházejícího článku: Mám velkou radost, že píšeš a fotíš dál! Vždycky jsem si sem s velkou chutí chodila pro osvěžující závan vůně dobrého jídla a laskavě poskládaných slov. To se mi dnes opět potvrdilo :-)
P.
PS: Lososa miluji přesně tak: bez koření, ale i bez soli, jen s lehce křupavou kůrkou :-))

farfalla povedal(a)...

No veď už! Sme sa tešili:) A chápem nový štýl... aj keď ja sa koreninám a soli nebudem vyhýbať.. eště chvíľu, asi. ja chodím po FT s obyčajnou plátenkou z parížskeho Monoprixu (jedno euro, juch), dá sa totiž zložiť na maličký balíček do kabelky, takže som vždy pripravená!

Catalina povedal(a)...

Jsem moc ráda, že jsi zpátky :) Losos vypadá báječně a v kombinaci s hráškem to musí být skvělé :)

OLČA povedal(a)...

výborný článek, četla jsem i dilema, samozřejmě:) a mám to úplně stejně, tak jako mi blog na začátku učaroval, teď na něj nemám vůbec čas a stal se pouhým deníkem, sem se ale budu vracet, miluju slovenštinu a když ještě někdo umí psát, je to radost a navíc jsem mlsná, tak jsem ráda, že jsi to nezavřela:)), díky, olča

vilemina povedal(a)...

Viki, zdá se, že to s tebiu není tak zlé jak naznačuješ:) Určitě máš kolem sebe plno témat, jak je vidět už z tohoto článku...a fotky mají něco do sebe!

vilemina povedal(a)...

Viki, je vidět, že témat máš kolem plno, to je dobře!

zaria povedal(a)...

Dobrý deň,

Práve sme objavili váš blog a veľmi sa nám páči. Chceli by sme vám ponúknuť možnosť publikácie vášho blogu na našom ženskom portáli Kankan.sk a prosíme vás preto o e-mailový kontakt, kde vám môžme zaslať ďalšie detaily ponuky.

Ďakujeme vopred!

S pozdravom

Silvia Karasová
redakcia Kankan.sk
skarasova@kankan-group.com

Terezka povedal(a)...

Viki ahoj, s mým blogem to dlouho vypadalo tak, jako s tvým...ale ty už teď pokračuješ, já stále stagnuji :-)
Ale mám v plánu redesign, jen prostě nemám čas/sílu/invenci...
Nicméně neustále to mám v hlavě, což je, myslím, dobře :-) Ráda jsem tě zase četla, tak pokračuj, prosím.

Ire povedal(a)...

Krásný článek, krásné fotky a krásné ponožky :-)

Mirek povedal(a)...

Krásné nožky v nádherných ponožkách...:-)