streda 21. októbra 2009

Jedlo ako od babičky, jablkový koláč, škoricové spomienky a čakanie na vylodenie

Obdobie škorice, čierneho čaju s mliekom, strúhaných jabĺk, orechov, mojho večne suchého nosa z horúcich radiátorov a hrubých šálov, ktoré nechávajú otravné žmolky na mojom šedom kabáte... Jeseň vkročila rázne a studene. Ráno už musím v kuchyni svietiť, vzduch akoby niečím oťažel a ja snívam o pečenej kačici s schrumkavou medovou korkou (...a veľa veľa kmínu prosím !!!)  a poriadnou náložou červenej kapusty. 
Som bez foťáku, za to s už s poriadnym brušiskom, v ktorom si veselo hovie naše dievčatko. Kým čakáme na jej definitívne "vylodenie", statočne ju vykrmujem tým najlepším čo mi jeseň ponúkne. A najlepšie je, keď do papy možem pridať čo najviac škorice. Jej aróma ma nesmierne ukľudňuje. Akonáhle sa nasladlý škoricový nádych nesie po zahmlených oknách stačí keď privriem oči a ocitnem sa v starom pradedovom dome, kde to bolo na jeseň cítiť spáleným lístím a horúčavou z rozžnutej trúby. Babička vtedy piekla na tony jablkového koláča. Potom sme ho ešte horúci drobili na obrovskej posteli s tvrdými vankúšmi s červenými maďarskými ornamentmi. 

A v kútku duše ten útulný pocit, že sa mi nič nemože stať. Tu v tomto momente s jablkovým koláčom v ruke, umazaná, vlasy voňajúce po ohni a ruky zababrané od špárania sa v zemi pod starou jabloňou. Obraz pradeda mašírujúceho si to po poli so vzduchovkou, dvoma bažantmi v ruke a dvoma rozvernými maďarským vyžlami po boku. Doteraz si pamatám jeho zelený, mierne ušmudlaný poľovnícky klobúčik s malým bažantím perom. Pradedo vždy jedol tou najvačšou a najhlbšou lyžičkou. A pil veľa bieleho vína. Zo strapcov, ktoré sme strihali všetci sklonení pod dlhočizným vinohradom. A potom váľanie sudov. A jablkový mušt, na ktorý potajomky chodili s malými štamprlíkovými pohármi, než sme sa všetky deti definitívne neposr.... 
To všetko sa mi vynára. A som patetická, nedočkavá a na ulici zhlboka dýcham ten štipľavý vzduch. Mrznú mi uši a keď prídem domov, tak mi príjemne brní hlava od chladu. Cítim, ako sa mi pomaly vyhrievajú líca a telo sa vracia z toho ľahko rozteteleného a ztuhnutého stavu. Vyťahujem z úst mikroútržky šálu, ktoré sa mi neustále prilepujú na pery, keďže bez balzámu na pery nadám ani ranu. Cez bruško už ledva zapnem svoj hrubý sveter s brmbolcami. Vyzerám ako by som pribehla zo Škandinávie a predávala na trhu čerstvé vajíčka. Nepýtajte sa ma prečo.
Nakukujem do komory, vidím že v bedničke sa povaľujú zemiaky a v pohodičke si klíčia. Spomeniem si na nádherný recept a rozcítená vyberiem z chladničky slivky z jednej klatovskej záhradky. Túžim po jedle, ktoré rozbesnene vonia, túžim po jedle, ktoré je megastaré, prastaré, ktoré budem vyjedať pradedovou obrovskou lyžicou a po lícach mi budú stekať slzy chuťového blaha. Jedlo po ktorom bude vzývať svoju babičku. Po ktorom bude Ninike v brušku odchrapkávať jedna radosť...


Uhlířina se švestkovým kompotem 
(originál receptu z časopisu F.O.O.D. říjen 2009) 

na 4 porce 

600 g brambor
100 - 150 g hrubé mouky
1 vejce 
trocha mléka
máslo na pomaštění 

Na kompot
500 g švestek
2 - 3 lžíce cukru
hřebíček, badyán a skořice na dochucení 

Postup
Brambory pokrájené na kousky dejte vařit do mírně osolené vody. Z mouky, vejce a trochy mléka vypracujte jemné nudlové těstíčko. Pomocí lžíce vykrajujte nočky a přidejte je přímo do vody k bramborám asi po 10 minutách jejich varu. Dovařte je společně, sceďte a ihned podávejte pokropené máslem a doplněné šťavnatým švestkovým kompotem. Ten připravíte krátkým povařením vypeckovaných švestek v troše vody s kořením. Před podávaním koření vyjměte.
  
Křehký jablečný koláč
(originál receptu z časopisu APETIT září 2009)  

pro 8 osob  

200 g hladké mouky + na poprášení 
140 g másla, pokrájeného
50 g krupicového cukru
1 vejce

Na náplň 
6 středně velkých jablek, oloupaných, nakrájených na tenké plátky, pokapaných šťávou z 1 citronu
nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
25 g krupicového cukru
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku

Na drobenku
85 g másla
85 g hrubé nebo polohrubé mouky
85 g třtinového cukru 
kůra z 1 biocitronu 

Postup 
1. Mouku a máslo dejte do mísy a prsty promněte na drobenku. Přidejte cukr, vejce a spojte dohromady. Pokud směs zústane suchá, můžete přidat až 2 lžíce ledové vody. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na půl hodiny chladit. 
2. Mezitím připravte drobenku. Pokrájejte máslo, posypte ho moukou, cukrem a citrónovou kůrou a promněte prsty. 
3. Troubu předehřejte na 200 C, horkovzdušnou na 180 C. Pracovní plochu poprašte hladkou moukou a rozválejte na ní těsto na tloušťku tří milimetrů. Pak jím vyložte zapékací mísu nebo pekáč o rozměrech 20 x 30 cm, přesahující okraje odřízněte ostrým nožem. Dovnitř rozložte jablka, posypte je citrónovou kůrou, krupicovým cukrem, mletou skořicí a muškátovým oříškem. Navrch dejte drobenku a pečte 20 minut. Poté snižte teplotu trouby o dvacet stupňů a pešte daších 25-30 minut tak, aby těsto i drobenka měly krásně zlatavou barvu. Podávejte teplé s créme fraiche, zakysanou smetanou, vanilkovým krémem nebo zmrzlinou. 
Krásnu jeseň ! 


Foto: vikipapa.blospot.com

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Viki toto zavoňalo až do Bratislavy:-)Packa

suzanna povedal(a)...

Uhlirina? Teda, o takom jedle som nikdy nepocula. Clovek sa uci cely zivot.
A vase dievcatko je uz teraz mudre, skorica ma naozaj upokojujuce ucinky ;-)

Unknown povedal(a)...

PACKA: som rada, ze intenzita vone mojich jedal je tak siahodlha :-)

SUZANNA: ja som doteraz tiez o uhlirine nic nevedela, az v casopise FOOD som nasla super poucny clanok aj s receptami... odporucam :-)

Bookmark and Share