piatok 21. novembra 2008

Tvarohový hnědáček Lenky P.


O rozšafne tancujúcich farebných knižkách Lenky Požárovej som vedela už dlho, no akosi sa mi nikdy nedostali fyzicky "pod ruky". Zo všetkých mi do oka padla tá sladko naružovelá s malou bielou mištičkou až po vrch naplnenou zamatovým Tvarohom. Vzala som si ju pod pazuchu a u svokrovcov som sa na hodinu stratila v hosťovskej izbe. Knižka je akurátna, menšieho formátu, vhodná na moje permanentné vláčenie hore-dolu po taškách a miestach. Z hrubých knižiek mám strašný rešpekt --- Tvaroh je ľahunký, ako recepty v nej. Lenkin štýl čarovania v kuchyni mi hneď sadol --- je mi sympatický jej hravý odstup, vtip a kreatívne flirtovanie s jednotlivými surovinami. Hneď po prvom letnom prehliadnutí som narazila na svojho favorita --- recepis, ktorý už patrí do môjho osobného receptárika. V tomto upršanom období, keď väčšinu času trávim doma zachumlaná v deke, v ruke s horúcou čokoládou alebo čokoládou v akejkoľvek forme je tento recept ako zamilovaná strela do môjho srdca. Zoznámte sa s mojou najnovšou čokoládovou láskou --- hnědáček tvarohový. V knižke síce figuruje pod názvom "Lískový hnědáček", ale ja som vynechala lieskové oriešky, aby som si mohla zamlsať na čistej chuti 70% čokolády a bieleho tvarohu.



Tvaroh je mojou obľúbenou surovinou už od detstva. Mama ho hojne využívala najmä pri tvorení pomazánok na raňajky, koláčov alebo do tvarohových rezancov, ktoré sa u nás jedia naslano s perkeltom a smotanou. Rada som sa obšmietala okolo kuchynského pultu a kradla prstom z veľkej misy tvaroh zmiešaný s cukrom a žĺtkom. Baví ma jeho pevná, nevtieravá chuť, ktorá je ľahko modifikovateľná a v kombinácii s čokoládou je to priam nebeská dvojka.
Hnědáček je nenáročný na čas i prípravu a navyše pri jeho výrobe si užijete nádherných vôní či už pri roztápání horkej čokolády alebo vizuálnych radostí v podobe zamiešavania vyšľahaných bielok do krásnej tmavohnedej čokoládovej hmoty. Čokoládové cesto vôbec nie je suché, naopak jeho jemne kašičková konzistencia ma po prvej ochutnávke prekvapila, až ma premkli pochybnosti, či som ho nechala dostatočne stuhnúť. Lenka však píše, že "střed by měl být mírně nedopečený". Je to prekvapujúco lahodne čokoládová, nesmierne šťavnatá delikatesa. Keď si dáte prvú lyžičku čokoládového cesta, budete mať pocit, akoby vám niekto namlel na jazyk čokoládovú penu a prikryl sladkým zamatovým tvarohom. Je to naprostá nezastaviteľná vášnivá závislosť. Chybou bolo, že počas prípravy sa okolo mňa hemžilo obyvateľstvo celého našeho bytu a spozorneli práve pri úkone č. 6 (kuk na recept nižšie). A to je, vážení, vskutku vizuálna rozkoš --- tvarohové nočky vykrajované lyžičkou sa hebko ponoria do mäkkého čokoládového cesta. Je to na pomilovanie! No potom sme neboli k udržaniu. Zo všetkých strán som počula len: "už by mohol byť, nie?", "ja ho len skontrolujem, dobre?" Priznávam hrdo --- necelú hodinu po príprave sme spolu s milovaným "vylyžičkovali" celý plech. Pomyslenie na tú krásu spokojne ležiacu v chladničke nám nedala pokoj... Nabudúce koláču nechám viac času v chladničke, aby stihol nahodiť svoju pravú pevnú formu a bol fit na transport do našich brušiek...

/Poznámka: Lenkin recept uverejňujem v pôvodnej forme s lieskovými orieškami a českom jazyku./



Lískový hnědáček s puntíkama

* 250 g tvarohu na pečení v kostce
* 150 g hnědého cukru
* 100 g čokolády se 70 % kakaa
* 100 g tuku na pečení
* 100 g mletých lískových oříšků
* 75 ml vody
* 3 vejce

Postup

1. Čokoládu rozpusťte s tukem ve vodní lázni.
2. Smíchejte 75 ml vody se žloutky, rozpuštěnou čokoládou a šlehejte metličkou 3-5 minút (nejlépe v mixéru nebo robotu).
3. Vmíchejte mleté lískové oříšky, cukr a znovu prošlehejte.
4. Ušlehejte bílky do polotuha a všlehejte je do čokoládové směsi.
5. Směs nalijte do čtvercové formy (20 x 20 cm) vyložené pečícím papírem.
6. Lžičkou vykrajujte hrudky tvarohu a ty pokládejte do čokoládové směsi.
7. Pečte při 180 C ( v horkovzdušné troubě při 160 C) asi 20 minut. Střed by měl být mírně nedopečený.
8. Nechte vychladnout a před podáváním chlaďte v lednici aspoň hodinu nebo přes noc, aby se porce dobře krájely.


Foto: zapalena-kucharka.cz / vikipapa.blogspot.com

16 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Viki, tohle se Ti podařilo úžasně! Pokud se mi dostanou pod ruku třeba koláčky, první na řadu jdou ty tvarohové :-) Také mám tvaroh moc ráda a tohle vypadá na lehounké pochutnání.
Díky za tip :-)
P.

Anonymný povedal(a)...

Už ta žemlovka je výborný podzimní typ, ale tohle je opravdu geniální chuť. Samotná konzistence hnědého těsta dává tušit, že se něco stane, do toho bílá barva tvarohu... Na první můj dojem, když jsem ukradl kus z plechu, jsem byl nedočkavě zvědavý. Bod 6 a následná podívaná do trouby přes sklo dvířek udělala své a já si následných pár vteřin nedokázal život představit bez rozluštění záhady, jak že to opravdu chutná - a musím teda přiznat, že výsledek předčí očekávání.. Viki by se měla hlídat co píše, protože po přečtení textu a shlídnutí fotek to zas nekompromisně chci zažít a po mé polovičce, která to takhle umí "vymazlit" se mě hned strasně stýská..

Anonymný povedal(a)...

Viki, já mám moc ráda mokré moučníky a tohle je jeden z nich. velice podobný recept, rovněž bez oříšků, používám a mám jej zapsán pod názvem Prošívaná deka. Jednou bylo něco podobného v Apetitu a chudák ten, kdo to vyzkoušel. Dusivka s tvrdými tvarohovými pruhy navrch...Tohle je v podstatě brownies recept, jen s přidáním tvatohu. Mňam!
Terezka

Anonymný povedal(a)...

To vypadá skvostně.. Recept si tisknu a určitě vyzkouším..

germa povedal(a)...

Viki, toto bude mať u nás zaručený úspech, pretože tvaroh je jednou z hlavných požívatín v našej domácnosti :)

Unknown povedal(a)...

PAPAJA: Ďakujem veľmi pekne za pochvalu :-) Je to vskutku ľahunká delikatesa, čo do prípravy i konzistencie. Keď vyskúšaš, daj vedieť ako chutila :-)

anONymny: MT! :-) ktovie, ten vie .-) ... a z plechu sa najlepšie kradne, keď sa Viki nepozerá, že? .-)

TEREZKA: mokré, šťavnaté sladké cestá sú naj! tiež neobľubujem suché cestá, to musia byť minimálne obohatené a strááášne moc nasiaknuté nejakým dobrým ovocím. brownies mám na zozname "must bake" :-)) btw: Apetit --- zatiaľ nemám zlé skúsenosti, ale minule som si urobila z Chef Gurmána banánovú polievku a doteraz neviem, či mi len nechutila, alebo bol recept fakt zlý... a na fotkách to vyzerá všetko tak krásne :-(

BETTKA: super, určite daj vedieť, ako Ti chutilo! a máš milé fotečky, kukla som všetky. Tiež flickr maniak? :-)

GERMA: no vidíš, to som rada a navyše Ti to nezaberie veľa času! .-)

Anonymný povedal(a)...

A vynechalas jen lískové oříšky nebo jsi nahradila jejich váhu čokoládou?

Unknown povedal(a)...

Ahoj,

nie, vynechala som len čisto oriešky, inak som recept vôbec nemenila. Keby sa pridalo viac čokolády, už by to asi nebolo ono. Konzistencia je akurátna a čokoládová chuť je silná, ale neprehlušuje ostatné chute. Ale ak máš chuť experimentovať, kľudne by som sa pustila do zaujímavých kombinácií --- s malinami alebo jahodami to musí byť tiež bomba :-)

Anonymný povedal(a)...

Tak jsem to upekla a drahý povídá: je to skvělý, akorát by tam nemusel být ten tvaroh :))
Ale je fakt, že ten tvaroh příště asi trochu osladím a promíchám se šlehačkou nebo tak něco, aby byl vláčnější, takhle tam opravdu chuťově nezapadne.

Anonymný povedal(a)...

my tento kolac volame buchta vrbenka, robievaju ho v zeninej rodine, dik za pripomenutie, musim vyreklamovat u svokry, ze som ho davno nejedol ;-)

Unknown povedal(a)...

ANONYMNY: to som rada, že chutilo --- ja som vo svojom okolí žiadne námietky voči štruktúre a chuti tvarohu nemala, ale každý podľa svojej chuti :-)

VIKTOR: a recept je navlas rovnaký, alebo sa v niečom líši? (aby som mohla prípadne inovovat a skúšať .-)

Anonymný povedal(a)...

Hmmmmmmmmmmmmmm, kde je tvaroh, tam jsem já! To bych si dala hned teď. A k ranní kávě zas.
Kámoška mi občas peče Deku, to je jedna z mých nejoblíbenějších buchet. Asi jí budu muset zavolat ;-)

Unknown povedal(a)...

BALI: vitajte na blogu :-) "Prešívaná deka" --- tento zákusok som objavila v starých číslach APETITA /teraz vyšlo súborné vydanie prvých 6 čísel od ledna/, ale nemám na neho veľa dobrých referencií :-/ Terezka ho spomínala v nie veľmi dobrom svetle. Ale určite existuje viac variant. Recept od Vašej kamarátky je z Apetita?

Anonymný povedal(a)...

Z Apetitu určitě ne. Když ho kamarádka pekla, Apetit ještě neexistoval ;-)
Zeptám se jí na rcp, ale ona mi stejně řekne: copak já vim, peču od oka :-)))
Tak jako babička; z ní taky nedostanu žádný deka ani mililitry. To je samé: dáš tam trochu, kousek, oříšek, hrst, na špičku, špetku,...

Unknown povedal(a)...

Bali,

to poznám :-) túto naoko ľahostajnú pohodu pri príprave jedla u mojej babičky tiež obdivujem --- zaujímalo by ma, koľko ráz asi dané jedlo musela pripraviť aby dospela do tohoto štádia --- i keď tak nad tým premýšľam od kedy ju poznám, jej pristup k vareniu / pečeniu bol vždy takýto --- "nie nepotrebujem presný recept, ja to už nejak odhadnem" --- babičky sú strašné macherky...

Anonymný povedal(a)...

[url=http://pittsburghmom.com/members/Pokimon2010/default.aspx/][img]http://i048.radikal.ru/0910/57/9a759e833d4a.jpg[/img][/url]

10607 movies of premium DVD dignity

We be subjected to thousands of the hottest movies you've been waiting to ready for! And they're second convenient in Hi-Def!
These movies are playable on most viewing devices including iPod, PDA (HandHelds), PC, DVD & DivX players.
There are absolutely no limits. Download as much as you lack with incredibly weighty speeds. No additional software is required!
Simply click on a identify with, download a cinema and watch it on your favorite player.

[size=4][url=http://pittsburghmom.com/members/Pokimon2010/default.aspx]Sign Up[/url] today and forget about buying or renting DVDs offline. [/size]


[url=http://movies.aoaoaxxx.ru/][img]http://i038.radikal.ru/0910/6d/1c3f50e4ddf0.jpg[/img][/url]





























[url=http://pittsburghmom.com/members/Pokimon2010/default.aspx][b]TOP 40 BEST Movies:[/b][/url]
Anastasia: The Mystery of Anna
Saw IV
Robot Chicken: Star Wars
Cabaret
Reservoir Dogs
Cell 2, The
At First Sight
Shadow Puppets
Phantasm
Chicago
Falcon and the Snowman, The
American Crime, An
Murder at 1600
Curly Sue
Batman & Robin
Living & Dying
Bad Girls from Valley High
Sixteen Candles
Suicide Blonde
Management
List, The
Bottle Shock
Hack!
Breathless
Bell Book and Candle
Merchants of Venus (aka Dirty Little Business, A)
Surf's Up
Big Hit, The
Empire
Rapid Fire


[url=http://forums.quark.com/members/fridaljakov54.aspx]One-Eyed Monster [/url]
[url=http://feedbeast.com/forum/members/mutiolshanniko.aspx]Smokey and the Bandit Part 3 [/url]
[url=http://blogs.mynd.ath.cx/members/kornejvernachev.aspx]Bridget Jones's Diary [/url]
[url=https://www.nbhope.org/members/artemijstepiki.aspx]National Lampoon's Animal House [/url]
[url=http://coredeveloper.net/members/klarissagolutv.aspx]Dennis the Menace Christmas, A [/url]
[url=http://rfidguru.eu/members/nadzhiblozhnikov.aspx]Hunt for Gollum, The [/url]
[url=http://forum.fscp.org/members/abdulvahabsko.aspx]Mask of Zorro, The [/url]
[url=http://navaly.org/members/klimperehodov7.aspx]Curious George [/url]
[url=http://www.netknowledgenow.com/members/stefanefremenk.aspx]In the Land of Women [/url]
[url=http://rfidguru.eu/members/nadzhiblozhnikov.aspx]Hero Wanted [/url]

Bookmark and Share