utorok 25. novembra 2008

Prvý sneh, Mastroianni a čokoláda

Čokoláda. Moja čokoláda. 3 H čokoláda. Horká, horúca, hustá čokoláda. Vidím a cítim ju všade. Jem a kupujem ju všade. V zime len horkú 70 %. Ona je kráľovná, všetky ostatné (biela, mliečna, s príchuťami) sú len chuťové asistentky.


Sedím v električke, je niečo po pol šiestej večer, v ruke mám otvorenú knižku od Hanky Michopulu, sem - tam mi oči zavadia o pár viet, no jediné na čo viem myslieť je tá obrovská snehová guľa z tvarohu obliata čokoládou. Moja zimná závislosť dosahuje svoj vrchol --- tvaroh a čokoláda sa stali vernými zložkami môjho nákupného košika. A maliny. Tiež horúce. Totiž nasnežilo a Viki má neutíchajúcu potrebu všetko hádzať na oheň a ohrievať a rozpúšťať a papať. Je až perverzné, s akou radosťou asi po miliontýkrát v tomto mesiaci rozpúšťam čokoládu v mištičke a lejem ju na tvarohové kilimandžáro s malinovými cestičkami. Tvaroh nasiakne šťavu z horúcich sladkých malín a čokoláda je len hriešnou bodkou za delikatesou, ktorú konzumujem, keď sa mi nechce doma piecť. Viem, horúce maliny tvoria asi lepší kontrast s chladnou zmrzlinou, ale to by bolo pre moje hrdlo pristudené. Lepšie je pekne všetko teplučké, servírované na poriadnej kôpke osladeného tvarohu.


"Ty kráso! Co to je?" , spýtal sa zvedavo R., keď som mu priniesla ružovú mištičku s pestrofarebnou mňamkou. "Výsada tých, ktorí sú doma, keď sa fotia dezerty na blog", usmiala som sa a neskôr zdola počúvala jeho mlsné hrmotanie lyžičkou. Zaliezla som do postele, oprela o vankúše a práve keď Anita Ekberg tancovala bosá vo Felliniho La Dolce Vita som si položila na jazyk prvú nálož --- lyžičku plnú malín, tvarohovej vlnky a čokolády. Milujem ten pocit prvého sústa --- akoby mi niekto strelil do hlavy pierka --- uvoľnia sa mi korienky vlasov, pokožka zmäkne, ústa ako malá horúca piecka... a Mastroianni sa usmieva.


V iné dni si vystačím len s bledomodrou šálkou plnou čokolády s kakaom a škoricou. Je to akoby som na chvíľu bola doma. Akoby som sedela stočená v deke s plným bruškom babkinej bábovky, fúkala do šálky a smiala sa s otcom na svojich grimasách. Čokoláda je družná, potliapka Vás po pleci, zakryje teplom a osladí zasnežené myšlienky. Doprajte si ju, kedykoľvek budete mať chuť. Obzvlášť teraz, keď snehové vločky tak príjemne chladia a dlane potrebujú objatie...

A teraz ma ospravedlňte, už mi vychladne šálka .-)



PS1: Hernando Cortez, som Vám doživotne zaviazaná!
PS2:
U Florentyny je v týchto dňoch mimoriadne sladko! Zaskočte si tam po pár šuchotavých riadkov o čokoláde!

Foto: vikipapa.blogspot.com

17 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

mm... to vypadá úžasně...
zkusím to. doma tvaroh mám, čokoládu taky.. a maliny se pokusím nahradit rybízem, který mám doma.... už se těším.. :)

Anonymný povedal(a)...

Viki, to je tak krásně napsané, že už to ani nemusím jíst. Naprosto si to dovedu představit. Takže více neztloustnu :)...že bych skočila pro maliny? :)))
Terezka

germa povedal(a)...

ty si mi narobila také chute, že niečo nanedeľu určite vymyslím... A je mi taká zima, neviem sa tento týždeň uhriať:(

Anonymný povedal(a)...

Tvoja óda na tvaroh mi pripomenula moje prvé tehotenstvo. Bola som na služobnej ceste v Turkménsku a jediné čo som tam mohla jesť bol tvaroh s kôpkou smotany. Toto sa samozrejme po týždni odzrkadlilo na mojej váhe +3kg a nohavice zapnuté na zicherku:-)))))
*
Tento recepis určite vyskúšam. Na mrazáku mám maliny a horká čoklidka sa tiež nájde v komore, už len ten tvaroh nezabudnúť kúpiť. Packa

Unknown povedal(a)...

Babuľky, ďakujem pekne za milé slová :-) Chcem len podotknúť, že recept neexistuje --- do tvarohu sa môže pridat vanilkový, škoricový, trstinový cukor, med alebo vôbec nič. Je to na vašej fantázii. To isté s čokoládou --- je jedno, či si roztopíte mliečnu, ale najlepšie je horká so štipkou škorice a cukrom. Príjemné čokoládové zahriatie želám! :-)

Anonymný povedal(a)...

Taky bych si dala říct :)
A ještě raději bych si na tom pochtnala s nějakým drsným krasavcem jako je třeba Clooney (ale já jsem skromná a spokojím se se svým milým a dvojtou porcí malin :D )

Anonymný povedal(a)...

Krásné, navíc děkujeme za odkaz. Na čokoládě se všechny sejdeme :) Jedna čokoláda vládne všem... Nebo jak to bylo ;) Teď jsem dělala tvarohový hnědáček a samozřejmě byl úspěšný. Ta kombinace je totiž dokonalá. Vůbec tvaroh a čokoláda má mnoho předností. Začínáme u zmrzliny Míša a pokračujeme dál a dál. Že bych si skočila ještě pro maliny? :)

Anonymný povedal(a)...

Viki, to je neuveritelne, jak krasne a vasnive dokazes popsat misku s tvarohem, malinami a cokoladou! Ne nadarmo se rika, ze v jednoduchosti je krasa - a v kombinaci s tvym povidanim je to hrisna kombinace, ktera ihned svadi ke kucharskym cinum :-)

Anonymný povedal(a)...

I já hlasuji pro tvaroh s čokoládou - nejspíš jsme poznamenány tím Míšou? No, rozhodne i tvarohové bábovce prospívá čokoládová poleva nebo kousky čokolády přímo v těstě...Maliny s červeným nádobím vypadají skvostně hříšně a fotogenicky! Vilemina

Cutie povedal(a)...

Tedy, to je sladké mučení :-) Tvaroh ani čokoládu na potvoru nemám.

Unknown povedal(a)...

SCHNYTLIK: :-) ver tomu, že Ti postačia aj tie dve porcie malín .-))

VLAĎKA: som rada, že hnedáček chutil :-) u vás v bistre som teraz non-stop, myslím, že som už doživotne čokopostihnutá .-)

FLORENTYNA: ďakujem veľmi pekne :-) pochvala od Vás je pre mňa veľká pocta! holt niekedy sú aj malé a rýchle delikatesy nesmierne hriešne .-)

VILEMINA: díky moc! baví ma jedlu pridať ešte viac na kráse, ak to ide :-)

CUTIE: tak šup na nákup a naplánuj čokoládové zhrešenie na nejaký večer v týždni, je to fakt rýchle --- hlavne pre intenzívne pracujúce žienky a mňa to vždy nabije dobrou náladou :-)

modra.rybka povedal(a)...

viki to nevyzera len ako vyborne jedlo ale aj ako sucasne vytvarne umenie :-)

Anonymný povedal(a)...

A vynechala jsi jen lískové oříšky nebo jejich váhu nahradila další čokoládou?

Anonymný povedal(a)...

Pardon, ten komentář patřil jinam.

Unknown povedal(a)...

MODRA RYBKA: expresívny gastroptiskus :-)

Anonymný povedal(a)...

WOW!!! Že ide o Mńamku som vedel už dávno. Ale pred čím treba smeknúť klobúk, to je popis. Takú nádhernú báseň som nečítal, ani nepametám! :-))

Unknown povedal(a)...

RACHAD: ďakujem veľmi pekne! ale za to može tá čokoláda... :-) Ja skladám klobúk dolu pred Vašou perfektnou slovenčinou a hlavne hlavne kuchárskym umením!

Bookmark and Share