piatok 24. októbra 2008

Schneebälle alebo snehové guľky v mojej taške


Objavila som ich úplne náhodou. Všetky náhodné stretnutia sú pre mňa osudové. Pamätám sa, že som za sebou mala strašný deň. Konštantne apatická, strapatá a smutná som sa vybrala do supermarketu. Naivná predstava plnohodnotného nákupu sa rozplynula v tom malom čiernom vrecúšku, ktorý okrem roztomilo minimalistického nekrčovitého dizajnu obsahoval fotografiu nejakých bielych snehových guliek. Nápis hlásal: "Schneebälle - fine marzipan in crispy dark chocolate".


Keď som smutná, hľadám pekné veci. Veci, situácie, vône a farby. Stačil jeden pohľad na fotografiu bielych snehových guličiek --- môj jazyk a slinky začali prebudene tancovať do rytmu. Je treba podotknúť, že marcipán v akejkoľvek forme nemám veľmi v obľube. Nevadí mi, ale nevyhľadávam ho. I vianočné medovníčky som si v detstve dávala len výnimočne a zahrýzala do nich s miernymi rozpakmi. Ani neviem z akého pobudu som nakoniec sympatické vrecúško hodila do nákupného košíka. Nešla mi do hlavy práve tá "dark chocolate" --- aká čierna čokoláda, keď sú guľky biele? Bude sa skrývať vo vnútri? Vôbec som si nevedela predstaviť ako bude tá mlsnota vyzerať a chutiť. Viki sa teší na vybaľovanie darčekov... Mám vo zvyku niekedy kupovať výrobky, ktoré majú pekné obaly. Občas ma to ukľudní. Občas veľmi, veľmi príjemne prekvapí.



Sľúbila som si, že vrecúčko nerozbalím kým neprídem domov. Jasnačka! Vrhla som sa naň ešte skôr, než som stihla slušne odzdraviť cholerickú tetu pokladníčku. Najprv som chvíľu postávala s nosíkom strčeným do vrecúška (čuchová degustácia), potom som prstami vylovila jednu krásne symetrickú guličku. A naozaj vyzerala ako zo snehu! Ligotavá, s jemnými kryštálikmi cukru, ktoré sa trblietali pod sliepňajúcim svetlom nočnej mestskej lampy. Pri zahryznutí moje zúbky narazili na tvrdšiu kôrku --- akoby ste prehryzli mierne roztopenú lentilku. Ale čo sa objavilo v jej samom jadre bolo priam chuťové bombardovanie! Príjemne šťavnatá, marcipánová náplň olemovaná chrumkavým pancierikom z čiernej horkej čokoládky sa stala jednou z mojich nevyhnutných jesenných chutí. Kým som prišla v ten večer domov, zjedla som ich všetky. Na druhý deň som si kúpila hneď dve vrecúška... Odvtedy nosím snehové guľe v taške. Moje ústa sú prskavka. Schneebälle môj hasiaci prístroj :-)

Viac mňamiek z marcipánu na http://www.schluckwerder.de/index.html


On: "jééé, co to máš? to jsou dračí vajíčka?" :-)


PS: snehové guľky sú dostať v Bille na BIO poličkách


Foto: vikipapa.com / schluckwerder.de

10 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

1: krasne, desne romanticke fotky
2: co jsou draci vajicka (evidentne jsem uuuuplne mimo)
3: marcipan miluju, ve vsech jeho podobach (skoro) a obcas mam problem s tim, ze se ho doslova prez..jim :))

Unknown povedal(a)...

1. ďakujem veľmi pekne :-)
2. dračie vajíčka ako z rozprávky :-) môjmu milovanému tie snehové guličky pripomínali malé vajíčka z ktorých by sa asi každú chvíľu mali vyliahnuť malí draci :-)
3. ja milujem marcipán v týchto nebeských absolútne najviac mňam guličkách .-)

Schnytlik, takže vianočné perníky patria medzi obľúbené mlsanie?

Anonymný povedal(a)...

tak perniky s marcipanem taky neznam :( ale bezmarcipanovy mam taky rada ;)

Unknown povedal(a)...

perníky s marcipánom zvykla robiť ešte moja babka... bolo to dosť netradičné, asi preto ten odstup od marcipánu a medovníčkov :-)

Michala povedal(a)...

Zas skvěle napsané, tvoje popisy chuťových zážitků nemají chybu:)

Unknown povedal(a)...

michala: ďakujem :-) ale chute sú tak rozmanité, viacvrstvové a pestré, že moje priblíženia sú len chabým náčrtkom... ak sa mi však podarí len trošku navnadiť, tak ma to veľmi poteší :-)

germa povedal(a)...

chute vieš fakt krásne popisovať! To ja nikdy nedokážem!

Unknown povedal(a)...

germa: u Teba stačia krásne fotky :-) tie hovoria samé za seba!

renata povedal(a)...

asi budu muset zajít do Billy... ;-)

Unknown povedal(a)...

Renata: vyskúšaj ich, sú moc moc dobré .-) snehovo sladké :-) v Bille majú teraz v poslednom období vôbec dobré vecičky -- čokoládový rakúsky jogurtík s mätou alebo čerstvý nepasterizovaný jablkový fresh bez cukru a pridanej vody v kelímku od nejakého pána českého malovýrobcu. Mala som ho dnes ráno, chutí ako mušt! Neskutočne svieže a autentické pitie! Som ako chodiaci reklamný leták :-))

Bookmark and Share