streda 24. septembra 2008

Moje kurča na perinke

S kuracím mäskom pracujem mimoriadne rada --- je variovateľné a dá sa skombinovať vskutku so všetkým. Navyše s ním nie je nikdy veľa práce a výsledok vždy stojí za to. Jediné, na čo musíte dávať pozor pri jeho príprave je, aby mäsko nebolo suché a nepripálili ste ho :-). Detská brnkačka, ktorú zvládne naozaj každý.

Svoje prvé kuriatko som piekla na základe receptu Jamieho Oliviera, ktorý do neho vždy dáva celý citrón. Mäso tak dostane krásne prevoňanú arómu a pri zahryznutí sa z vlákien valí šťavička, ktorú je potom najlepšie vytierať rovno z taniera kúskom chlebíka. Nedávno som v časopise Chef Gurman objavila recept s titulkom "Nejlepší pečené kuře". Popravde povedané, videla som už aj "vymakanejšie" recepty, ale tento mal jednu prednosť a to zeleninovú "výstelku"na plechu. V receptúre bola však použitá len mrkva a cibuľa. Trošku som si upravila ingrediencie, nakoľko som v poslednom období absolútne prepadla jablkám --- akokoľvek tepelne spracovaným. Zašla som do obchodu pre poriadnu okrídlenú fešandu a pustila som sa do boja.


Kurča som umyla, usušila, odrezala zbytočné kúsky, nasolila, natľapala naň olivový olej, posypala čiernym a grilovacím korením a nechala trochu odstáť, aby sa chute premiešali. Za ten čas som si pripravila materiál na "perinku" :-). Nakrájala som jablká (veľa veľmi veľa jabĺk!), bielu cibuľku, mrkvu, petržlen a pór. Petržlenovú vňat som nahrubo posekala a začala ňou pomaly a vytrvalo plniť priestor pod kožou kuraťa. Vňať som premiešala s olivovým olejom, aby mi lístky lepšie držali pospolu. Ťahám ju vždy až k prsiam a na druhej strane ju dávam na stranu oboch stehien. Je potrebné kožu dvíhať a oddelovať od mäska veľmi opatrne, aby sa vám neroztrhla.


Na plech pridám pár kvapiek olivového oleja a rovnomerne naň rozmiestnim zeleninku a jabĺčka. Posypem zvyškom vňate a na túto mňamavú perinku umiestnim kuriatko. Predtým ako definitívne poputuje do trúby, strčím ešte do brušnej dutiny poriadne umytý citrón, do ktorého urobím nožom zárezy, aby lepšie púšťala šťavička. Zviažem nohy (keď nemám po ruke nič na zviazanie, čo sa stáva pomerne dosť často, urobím na dolnej časti jedného stehna nožom dierku a prepchám cez ňu druhú nohu) a pridám byľky čerstvého tymiánu (nešetrite ním, dodá mäsu neobyčajne príjemnú sladkú príchuť). Na povrch pridám pár kociek masla, podlejem vodou a šup s tou pestrofarebnou krásou do trúby! Pečiem až kým to všetko pod mojou testovacou vidličkou nepraská, nechrumká, nečervená :-). To, že je kuriatko hotové, spoznáte podľa prenikavej vôňe a nádherne prepečenej kôrky. Nezabudnite ho často a trpezlivo podlievať!

Bohužiaľ, výsledok nafotený nemám, nakoľko som sa na tú mňamku tak lačne vrhla, že som zabudla na fotenie :-(. Takto pripravená pipka nielenže božsky chutí, ale nemusíte sa starať o prílohu. Ak sa vám zeleninová výstelka máli, kľudne prihoďte zemiaky alebo čokoľvek čo poteší vaše chuťové poháriky. Kurča s citrónom je lahodne mäkkučké, mäsko sa vám bude rozpadávať pod rukami, kožička bude príjemne chrumkavá a príloha s jabĺčkami je už len sladkou príponou k tomuto jednoduchému pokrmu, ktorý nikdy nesklame.


Ako pripravujete pipku vy? Máte nejaký najobľúbenejší spôsob?

Foto: vikipapa.com

12 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Ahoj Viky,
sladká chuť jablek se musela krásně snoubit se zemitou chutí mrkve a petržele, to vše korunováno bylinkami...
Já jsem pro změnu kombinovala podobným způsobem krůtu se švestkami, limetkou a česnekem.
Koukni ke mně na blog, recept je tam v celé své kráse.
Terezka
tege.blog.cz

Unknown povedal(a)...

Ahoj Terezka,

tak práve som nahliadla do Tvojho chutného blogu a musela som ho po cca 5 minutách zavrieť, nakoľko pri pohľade na Tvoje nočky a morku so švestkami mi straaašne začalo škŕkať v brušku! :-) Tak som len pevne zvierala šálku s čiernym čajom v ruke a snívala o lievancoch :-) Tá morka vyzerá grandiózne! Všetka česť :-) Len ma zaujíma: nebije sa chuťovo cesnak a švestky?

Anonymný povedal(a)...

Viky, právě, že ne, on ten česnek, jak pečením změkne a zesládne, pěkně ladí s těmi švestkami, fakt je to dobrota a děti si na tom pochutnaly také, a to je jim, dnes přesně, 17měs.

Anonymný povedal(a)...

Viki vitej zpet! :)
A hned s takovou bombou :) U nas pipina moc uspech nema, ale kdyz uz se mi ji podari na stul propasovat, tak jen peceny uplne nasucho, ev. na houbach a pak v nejaky mnamce ala india :)))

Unknown povedal(a)...

Terezka: gratulujem k drobčekom, ktorí budú zaiste veľkí gurmáni, keď v 17. mes. baštia takéto dobroty! :-) s tým cesnakom je to vlastne pravda --- nedávno som čítala, že keď sa cesnak dobre upečie tak ho stačí prezerať a lyžičkou povyberať sladunké kašovité vnútro.

Schnytlik: diky, už mi to tu chýbalo :-)) a aké mäso u vás doma "fičí"? btw som dnes čítala Tvoj aktuálny post o vyrobe EU a nebolo mi z toho dvakrát dobre... ale to je večný problém a myslím, bohužial, aj bude... mna v poslednej dobe dost trapi neuveritelne plytvanie ako surovinami tak jedlom, bohuzial, musim priznat aj vo vlastnej kuchyni... :-(

Anonymný povedal(a)...

Viki: u nas jednoznacne fici ryby a hovezi, v tesnem zavesu jehneci, sem tam teleci, a opravdu jen velice zridka kureci a jeste mene casto veprove.
ad vyroba v EU: jedna se o tu velkoprodukci, je to dost otres, obrazky ke stazeni byly jeste nezny :( Ale nic moc s tim clovek neudela, pokud nezmeni svuj celkovy pristup. Abych plytvani omezila na minimum, snazim se vymyslet, co kdy varit a pak podle toho nakupovat a hlavne nechodim do obchodu hladova :) Samozrejme ne vzdy se zadari, ale delam co muzu :)

Anonymný povedal(a)...

Viki, tak to je bomba! Já peču kuře jen se solí a kmínem, bez příkras. A obvykle ho nepeču celé. Nejčastěji jen stehna. Někdy odkrojím prsa, která použiji na něco jiného, a zbytek kuřete "rozplácnu na plocho". Ten Tvůj zázrak s jablky a citrónem určitě někdy spáchám s celým kuřetem(ale bez petržele - ta by mi tam asi trochu vadila). Vypadá to fakt moc jedle.

Anonymný povedal(a)...

Viky, děkuji za děti:)
ono jim také nic jiného nezbývá, když jsme spolu jen my tři, že...
Navíc jsme všichni Býci, takže máme tu "poživačnost" v krvi. Ovšem také tvrdohlavost, na což teď dost narážím, bohužel i u jídla...
Zdravím do Blavy.
Terezka

Unknown povedal(a)...

Jana: ďakujem za milé slová. Pipka s kmínom a soľou sa robí tu v Čechách dosť často. Všimla som si, že väčšina gazdiniek má túto obdobu kuraťa veľmi v obľube. Daj vedieť ako Ti chutilo, keby si náhodou vyskúšala kura na perinke :-))

Terezka: fíííha, všetci býci? paráda! Tak ja som tiež do party --- tvrdohlavý býk milujúci svoje bruško --- teší ma :-)

Anonymný povedal(a)...

No tak to je prima, navíc moje holčička se jmenuje Viktorka, tak to máme pěkně propojené:)
Terezka

germa povedal(a)...

moje najobľúbenejšie je:
http://germa-vari.blogspot.com/2006/07/germina-talianska-neden-lahdka.html
skús.

Unknown povedal(a)...

germa, ten recept je mňamózny! pripomína mi leto --- v nedeľu ukuchtím... drahý milujem olivy, tak ho poteším :-)

Bookmark and Share