nedeľa 28. septembra 2008

Lievance na nedeľu

Snívala som o nich celý september. Čím chladnejšie a zimšie bolo, tým viac som dostávala chuť na to ľahko kyslé cesto s nostalgickou chuťou škorice. Čítala, prehľadávala som recepty, ale nevedela som sa k samotnej príprave žiadnymi prostriedkami "dokopať". Priznávam --- bála som sa. Poviete si, holka, veď sú to len obyčajné lievance! Pre mňa sú však neobyčajné. Priam nadpozemské.

"Je to láska z detstva, jedlo, ktoré je poznačené rukami tých najlepších kuchárok."

Moja mama ich nikdy nerobila. Niežeby nechcela, ale jednoducho sme ich akosi nemali zaradené do rodinného jedálneho lístku. Chodila som na ne o jedno poschodie nižšie k tete Irenke, ktorá v tej dobe pre mňa predstavovala blonďatú bohyňu vládnucu celej tej armáde varešiek, plechov na pečenie a obrovskej trúbe. Vždy keď som ju uvidela v tej slnkom preliatej kuchyni ako nakladala do misiek sladké višňové koláče, oškvarkové pagáče a inkriminované lievance, chcela som mať dve mamy... Odchádzala som z tej kuchyne neustále zamazaná, práškový cukor som mala ešte aj vo vlasoch, ale ona piekla tak strašne strašne chutne!



Lievance n.2 som milovala v našej školskej jedálni --- myslím, že to bola jedna z najlepšie variaciach kantýn vôbec. Lievance robili "on-line", t.j. jedna pani vydávala jedlo, zatiaľčo druhá jej hádzala ešte horúce lievance priamo na taniere. Na megasporáku mala postavené dve panvice a kmitala s neuveriteľnou ľahkosťou a sebavedomo prehadzovala na taniere. Ešte sa divíte, že trpím takým strachom z lievancov? Je to láska z detstva, jedlo, ktoré je poznačené rukami tých najlepších kuchárok. Rozhodujúcou poslednou kvapkou boli lievance od Terezky, (ďakujem za inšpiráciu ! :-), ktoré ma vyburcovali k tomu, aby som sa so svojimi "lievancovými démonmi" konečne a definitívne pobila. Snorila som vo všetkých dostupných receptúrach --- lievance s tvarohom, škoricou, zemiakové lievance, lievance s kvasnicami a bez, ovocné --- lievance na všetky spôsoby. Ja som však potrebovala klasický recept. Pomohla mi Sandtnerka, v ktorej som našla presne to, o čom som snívala --- poctivý, jednoduchý recept na lievance s kváskom + s rozpočtom na 5 osôb.


Pri odstavci o kvásku mi trochu stúpol adrenalín --- nikdy som kvások nerobila a zo zdanlivo jednoduchých vecí mi naskakuje najväčšia husia koža. Navyše som zistila, že som si zabudla kúpiť kuchynskú váhu (cca už mesiac pečiem bez nej, je to zábava .-), takže opäť budem musieť merať všetko od oka. Kvások som nakoniec nechala vykynúť, múku a cukor som prisypávala na základe mojej neomylnej intuície (vďaka ktorej som pridala trochu viac cukru než bolo treba), až sa v miske vytvorila celkom úctihodná porcia tekutého cesta.

"Nedokážem opísať ako chutia v skoré nedeľné ráno s horúcou kávou pri čítaní novín. Nedokážem.... "

Keďže ešte nemám ani
toto, čarovala som na teflónovej panvici. Môj prvý lievanec bol mega obrovský --- zabral celý povrch panvice, tak z neho bol trhanec :-) Na pečenie som používala maslo, ktoré dodalo cestíčku nezameniteľnú arómu. Kôrky som síce nemala tak chrumkavé a telíčka tak zlatavé, ako som bola zvyknutá u tety Irenky, ale chutili na prvý nášup božsky! Na každý lievancový "mrakodrap" som vyliala vychladený čučoriedkový jogurt a posypala škoricou. Popritom bol každý lievanec potretý z jednej strany malinovým a z druhej strany jahodovým domácim džemom. Nedokážem opísať ako chutia v skoré nedeľné ráno s horúcou kávou a čerstvými novinami. Nedokážem....


Nedeľné lievance

*20 g droždia

*40 g cukru

*700 ml mlieka

*400 g polohrubej múky

*2 vajcia

*soľ
*maslo

*škorica, jogurt, džem na ochutenie


Postup

*z droždia, lyžičky cukru, lyžičky múky a trochy vlažného mlieka pripraviť kvások
*preosiatu múku nasypať do misky, priliať kvások, vajcia, zvyšok vlažného mlieka a zvyšok cukru

*necháme kysnúť cca 25 min na teplom mieste (objem cesta sa zdvojnásobí)

*rozpáľte panvicu a na masle pečte lievance do zlatova




Foto: vikipapa. com

11 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Viky, lívance vypadají krásně, opravdu se ti podařily. A vidíš, s kváskem teď budeš kamarádka. Njn, Sandtnerka je holt Sandtnerka :)
Šup sem s nějakým polévkovým receptem, mám teď nějakou "apolívkózu"...
Terezka

Anonymný povedal(a)...

Pekne livance, verim, ze sis posmakla :)
BTW: mam problem se zobrazenim blogu nebo jsi vsechny predchozi clanky vyhodila?

Anonymný povedal(a)...

Dievčence, otestovala som to a blog fičí OK --- asi bol výpadok v systéme, alebo netuším čo sa mohlo stať :-( ďakujem moc za upozornenie --- keby to naďalej pretrvávalo, prosím o info, ale dúfam, že sa to nezopakuje...

Anonymný povedal(a)...

nefachci to nefachci :((((
Schnytlik

Anonymný povedal(a)...

Viky, také mi to nefunguje. Lívance jsou jediné, které vidím, pak foto Chineese fastfoodu a pak šmytec.
Terezka

Anonymný povedal(a)...

Viky, také mi to nefunguje.
Terezka

germa povedal(a)...

ja do cesta zvyknem pridávať aj ovsené vločky a niekedy aj nastrúhané jablko.

Anonymný povedal(a)...

Jéé, úplně jsem dostala chuť na lívanečky s domácí marmeládou od babičky a kopečkem pribináčka :o)) Díky za inspiraci na večeři, Tvůj blog je vážně super! Jen tak dál!

Anonymný povedal(a)...

Lievance vyzeraju super, asi upeciem aj ja.
Starsie septembrove blogy nejdu zobrazit ani mne, ostatne len cez archiv.

Pokracuj v pisani, dobre sa pri tom slinta :-) Lacim

Unknown povedal(a)...

Ahojte všetci milí slintoši :-)

ďakujem Vám za milé komentáre a ak som inšpirovala k nejakým "sladkým" operáciám v kuchyni, tak ma to sladko teší :-)

Hapruje mi blog?
Začínam byť trošku rozpačitá z toho nezobrazovania sa. Už som vyterorizovala celé svoje okolie, aby otestoval, či im beží môj blog aj so staršími článkami a každému to šlo no problem. Tak vskutku netuším čo s tým :-((( SOS!

Anonymný povedal(a)...

Slintoši :o)) To je super hláška!

Bookmark and Share