nedeľa 29. augusta 2010

Čo nového + ružová pomazánka


Vždy, keď som uvidela obrázok toho veľkonočného barana na svojom poslednom príspevku, tak som si povedala: "preboha, dievča, urob s tým už niečo. veď je to hanba... niečo ako vianočný stromček v marci..." Ale nejako sa k tomu nie a nie dostať. Každodenné povinnosti zodpovednej žienky domácej na materskej "dovolenke" mi vždy vezmú i tú poslednú omrvinku kreatívnej energie. Vlastne veškerej energie. A to je dobre. Tak to má byť. Asi.


Okrem toho, že sa stávam fakt macherkou vo zvládaní asi desiatich činností naraz, tak som objavila čaro zeleniny a ovocia. Áno, možno to znie čudne, ale až teraz nachádzam skryté tajomstvá a výhody toho, že sa v sobotu ráno premožete, vychňápete z postele a vyberiete na TRH. Nielenže razantne ušetrím, ale ten neopísateľne krásne hamižný pocit plného baťoha všekovakých dobrot je omamný... Doma potom stačí len vyťahovať, kombinovať a vymýšľať. A je to zdravé. Chcem, aby bolo všetko zdravé. Som posadnutá zdravou stravou. Stala sa zo mňa úplne šialená matka :-)


Istú dobu som dokonca všetku zeleninu a ovocie kupovala striktne len bio - teda hlavne kvoli Nine. Po prvej návšteve holešovickej tržnice som z tohto pravidla veľmi rýchlo upustila. Bio - nebio, čo u niekoho vyrastie v záhradke predsa nemože byť zlé... Teším sa na čas, keď budeme spolu klopkať do melóna a ovoniavať sladké broskyne. Tak rada by som jej dopriala ten istý pocit radosti, ktorý som mala ako dieťa ja, keď som v pradedovej záhrade zbierala prvé jahody do košíka alebo vylihovala pod starým stromom orecha. Tú prirodzenú lásku k stromom, rastlinám a ich plodom. Sama som tento pocit, bohužiaľ, niekde zapatrošila. Namiesto toho, si ľahám do trávy s pocitom, že riskujem prinajmenšom:

a/ kliešťovú encefalitídu,
b/ boreliózu,
c/ alergickú reakciu z poštípania osy/včely/ovada prípadne inej hávede,
d/ podchladenie,
e/ rotu ferdo mravcov pochodujúcich mi pod prdelou,
f/ iné nepredvídateľné stvorenia a ich deštrukčné správanie voči mojmu telu.


Inak zdárne pokračujem vo svojom raňajkoidnom ťažení a v rámci spestrenia nášho rodinného jedálnička hľadám tie najlahodnejšie recepty na pomazánky. Som silne pomazánková. Pomazánky sú totiž famózne. Nekonečný priestor na experimentovanie. Kupované sa možu ísť niekam strčiť. Niet nad ešte teplú drožďovú, ktorú ešte vyjedám priamo z panvičky, aby ju nikto nezblajzol predomnou. Pomazánková skupaňa.

Dnes na raňajky som robila túto cviklovú - ružovú ako prasiatko. Moj brat na nu len odmerane frkol: " to je čo preboha? jahodová pena na celozrnnom chlebe? nemáte nejakú paštiku?" Ale nedala som sa odradiť. S milovaným sme ju zošrotovali, len sa nám uši zatáčali. Lebo je zdravá. Lebo cviklu milujem, žeriem najviac na svete. Možem ju sterilizovanú, surovú, pečenú, varenú, chladenú, teplú, vyondenú, preondenú, sem aj tam, cvikla je mág.


Pomazánka z červené řepy s čerstvým sýrem
(Žena a život, č. 17/2010, str. 95) 

1 šalotka
120 g sterilované řepy
200 g čerstvého sýru /lučina, tvaroh/
sůl
mletý černý pepř
dýňová semínka

Postup
1. Šalotku oloupejte a nasekejte na velmi drobné kostičky. Řepu sceďte, vymačkejte z ní šťávu a pokrájejte ji na menší kusy.
2. Do mixéru vložte řepu a polovinu pokrájené šalotky a krátce mixujte.
3. Pak přidejte čerstvý sýr a rozmixujte. Dochuťte solí a pepřem.
4. Namažte na čerstvé pečivo a posypte dýňovými semínky. 



Foto: vikipapa.blogspot.com

8 komentárov:

vilemina povedal(a)...

To jsem ráda, žes našla chvíli na novinky!
Krásné časy...

modra.rybka povedal(a)...

juuuj krasne fotky :-)

Michaela Samant povedal(a)...

musim vyskusat

haston povedal(a)...

aj u mňa tvorí cvikla dôležitú zložku stravy, v kombinácii so sterilizovanými uhorkami, steriliz. hráškom a mrkvou a trochou olivového oleja + koreniny a pochutiny.

Martina povedal(a)...

Ahoj Viki:) - vlastne až teraz som objavila Tvoj krásny blog a musím povedať, že už tento prvý príspevok, do ktorého som nazízla ma úplne dostal /SUPER!!/ Ako som ho čítala - presne ako by si čítala moje myšlienky ... o nátierke nehovoriac. Paaa, odteraz už budem Tvojim častým čitateľom a teším sa na nové.

Ivana povedal(a)...

Dnes som objavila váš /tvoj/ výborný blog o varení.Krásne fotky a výbornú Kôprovú omáčku som aj dnes urobila. Je fantastická. Ďakujem.Pri malom bábätku nie je toho času veľa, ale teším sa na ďalšie kulinárske zážitky.

Unknown povedal(a)...

VILEMÍNA: veru sú to krásne časy, preto sa ich snažím čo najviac vychutnať!

MODRÁ RYBKA: ďakujem, som rada, že poteším oko :-)

MICHAELA: vyskúšali ste? ako chutilo?

HASTON: hmmm, to je zaujímavá chuťová kombinácia... klobúk dolu, chlapom vačšinou cvikla vobec nechutí...

MARTINKA: ďakujem za hrejivé slová. Som rada, že som na oplátku objavila Tvoj blog. Len nech nám tá slovenská foodblogová scéna krásne rastie! Mám z toho fakt radosť!

IVANKA: díky dikes dik! :-) som rada, že koprová omáčka chutila! ja sa budem určite inšpirovať u Teba!

Andrés López povedal(a)...

Zacinam zboznovat tento blog, presne doplnuje moje potreby. Nejsem pomazankova a krome koziho syra, masla s medem popripade s marmeladou, na chleba malemu nic nedavam. Vedle jahel a cerstveho mleka pisu na seznam nezbytne nutnych dome nenachazejicich potravin i cervenou repu. Diiiky moc :)

Bookmark and Share