piatok 23. októbra 2009

Vajíčková etuda

"Už zase vajíčka?", počúvam neustále, keď vyťahujem z chladničky kartónovú vaničku obsahujúcu zázračné domáce vajcia. Vajíčka by som totiž mohla jesť každý deň. Doslova každý deň. Neviem ako je na tom moj cholesterol, ale jednoducho tomu nejde odolať. Najviac umieram za praženicou z domácich vajíčok. Vždy keď otvorím krabičku s rozlične veľkými a farebnými (niektoré sú krásne pastelovo zelené) vajíčkami zaleje ma radostné blaho. Kupované vajíčka z hypermarketu majú k pravým vajíčkam tak blízko ako ja k Mikulášovi... Nedokážem si predstaviť nedeľu bez praženice... počkať, ja si nedokážem predstaviť ani poličky v chladničke bez vajíčkových zásob...

Keby existovala vajíčková hitparáda:

1. praženica na masle
2. praženica na masle s cibuľkou, posypaná čerstve namletým čiernym korením a sladkou červenou paprikou :-)
3. vajíčka "nahniličko" s teplými toastmi
4. volské oká s krúžkami pikantnej maďarskej klobásy
5. praženica s brokolicou (špeciálny receptík s uvarenou a roztlačenou brokolicou, ktorá sa zmieša s vajíčkami a upečie na masle na panvici)
6. vajíčková pomazánka

Je až neskutočné, aký hnus dokážete na tanieri vyčarovať z kupovaných vajíčok. Už pri šľahaní vlastne zistíte, že žĺtka nevideli źltú farbu (a chuť) ani z rýchlika a mdlá výsledná konzistencia v podobe starého navlhlého papiera vás donúti premýšľať o chove vlastnej sliepočky.

Pamatám na časy z detstva, keď sme tento problém nemuseli riešiť. Keď som každé ráno so slinami naklusala do kurníka a prinášala babičke ešte teplé vajíčka zatočené v mojom pletenom svetri. Robievala ich na starej pokrútenej panvici a ja som jej nedočkavo stepovala za zadkom.

Ach, tie krehké škrupinky, na ktorých je občas prichytené ešte pierko zo sliepočky... a tie žlté žlťunké žĺtka! Nikdy by som si nebola myslela, že si raz budem ceniť poctivé domáce vajíčka a že budem v naprostom delíriu z krikľavo žltej praženice, ľahko mazľavej, parkrát opatrne posunutej po panvici... Nepoznám krajšie rána ako tie nesúce sa v ľahkom objatí roztopeného masla a pražiacich sa zlatavých vajíčok...

Vajíčková pomazánka
(originál receptu z časopisu Apetit září 2009)
 

pro 4 osoby

100 g pomazánkového másla
50 g lučiny
4 vejce natvrdo, najemno nasekaná
50 g konzerva sardelových oček s kapary, okapaná, najemno nasekaná
1 lžička hořčice
sůl a pepř

Postup

Pomazánkové máslo utřete s lučinou. Smíchejte s vejci, očky, pažitkou, hořčicí. Osolte a opepřete.

Foto: vikipapa.blogspot.com

6 komentárov:

JanulaC povedal(a)...

Super pomazánka!!! Určite vyskúšam!!! Viky, máte pekný blog a dávam si ho medzi oblúbené!!!

Chez Lucie povedal(a)...

taky miluju vajicka, akorat nemam prisun domacich, tak jim supermaketova (jako mestske dite jsem domaci taky nemela, takze mi to prijde OK)

Anonymný povedal(a)...

Vajíčka mám rada, ale už len obmedzene - vyšší vek, vyšší cholesterol:-( Ale najradšej z nich mám riedku praženicu, na ktorú si dám nadrobno nakrájanú voňavučkú paradajku a zajedám čerstvým chlebom.Z mojich detských čias si pamätám, že keď som chcela mlsať, tak som si vymiešala žĺtok s cukrom:-)) Packa

Yva povedal(a)...

Moje hitparáda:

1. ztracená vejce s opečeným toastem
2. vejce na měkko, sůl, pepř
3. smaženice na másle s pažitkou (jak mi ji připravoval děda)
4. smaženice, jak mi ji připravuje manžel (vím, že je v ní extra porce másla, ale je tak báječná, že předstírám, jako že o tom nevím)
5. ten nejobyčejnější vajíčkový salát, jaký si umíte představit

P.S. Stařence (prababičce) jsem pomáhala nosit vajíčka z kurníku do té doby, než mě jedna naštvaná slepice zobla do pozadí. :o)

Viktor povedal(a)...

a latte prazenicu si uz skusala? ;-)

Unknown povedal(a)...

JANULA C: ďakujem za pochvalu .-) a ako chutila pomazánka?

LUCIE: vajíčka zo supermarketu sú OK, keď sú BIO a z voľného chovu. Ja ich tiež občas kupujem... a sú o hodne vačšie než tie domáce...

PACKA: žltok s cukrom? fúúúha, tak to neviem či by som sa na to dala... bola si odvážne dietko :-) viem, že táto mlsnota sa robievala u mojej kamarátky, ale vždy som si myslela, že sa žltko v takejto podobe chystalo do nejakého koláča a len tak mimochodom sa dalo ochutnat... ako som sa hlboko mýlila... :-)

YVA: dakujem za inspirativnu egg hitparadu... PS: s dobanim do zadku (i do inych partii) som si tiez uzila svoje... navyse ja som nahanala vzdy jednu vytipovanu sliepku po dvore a potom som s nou sedela a hladila ju, az kym som nedostala vošky... :-) mama bola rada :-)

VIKTOR:... zaujimave, no neviem co by ma donutilo urobit si prazenicu tymto sposobom? .-)

Bookmark and Share