pondelok 29. septembra 2008

Pikantná pečeň z jedného hrnca s troškou jesennej melanchólie


Začína mi byť stále väčšia a väčšia zima. Začínam mať stále väčšiu a väčšiu chuť na všetky tie dobré, hutné, ťažké a horúce omáčky, prepečené mäská a polievky, ktoré sú tak husté, že nedovidíte na dno taniera. Snívam o babkinom smotanovom perkelte, maminom "paprikás krumpli" (zemiaky s červenou paprikou) a otcovom kotlíkovom guláši, po ktorom mi vždy na druhý deň voňali najviac vlasy... Vidím, ako to všetko bublá, ako otec do tej besnej zmesi sype zo zavárinovej fľaše po prababičke dávky sladkej mletej červenej papriky a chcela by som tam byť tak strašne, až sa mi tisnú slzy do očí...


Na jeseň sa najradšej skryjem do nejakej pražskej "hospody" so zažltnutými záclonami, utiahnem sa na tmavej ťažkej drevenej lavičke a pchám do seba guláš s kyslými uhorkami, nakladaný hermelín a všetko zapíjam tmavým sladkým pivom. Zbieram gaštany a myslím na tie jedlé, bratislavské, ktoré som si vždy kupovala v malom bielom sáčku, nedojedala a potom následne nachádzala rôzne porozsýpané po vačkoch. Mám rada tú tichú hmlistú jesennú melanchóliu.
"Potrebujeme sa zahriať. A čo nás môže zahriať viac ako dobré domáce jedlo s ľuďmi, ktorých máme najradšej?"

V sobotu som sa z náhleho šťastia a pocitu naprostej voľnosti --- nemusím pracovať! --- rozhodla pustiť priam do "brutálneho" varenia. Moja absencia sa musela nejako vykompenzovať. Skončilo to tak, že som varila dva kuracie vývary paralelne v dvoch hrncoch --- jeden viac mäsitý a druhý ľahší --- s väčšími dávkami zeleninky.


Keďže všetci "moji chlapi" boli doma cez víkend, chcelo to niečo silné, niečo čo vám udrie jemne a chutne do bruška. Niečo, čo nedokážete prestať vyjedať a chodíte do hrnca pokým neostane prázdny. Chcelo to pečeň. A chcelo to obrovský hrniec. Schytila som náš mega hyper obrovský wok a pustila sa do jedného z mojich najobľúbenejších jedál. Vždy keď si dám prvú lyžičku, akoby sa mi všetko na sekundu vrátilo --- všetky známe vône, chute, zvuky, atmosféra. Magická súhra chutí a jedlo, ktoré vás objíme a zahreje. Prosím zoznámte sa, pikantná pečeň z jedného hrnca.

"Do nosa vás udrie sladkastá vôňa mletej červenej papriky premiešaná s kmínovým dychom pečene."

Najkrajšia je jeho príprava. Ak sa rozhodnete ho vyskúšať, prosím, vychutnajte si časť, kedy na ľahko orestované pečienky vysepete červenú papriku, kmín, majoránku a čierne korenie. Do nosa vás udrie sladkastá vôňa mletej sladkej papriky premiešaná s kmínovým dychom pečene, ktorá sa odševnene vyvaľuje na paprikovom základe. Zbožňujem ten prvotný závan! Tentokrát som varila skoro z 1 kg kuracej pečene a vareška sa mi otáčala veru ťažšie ako inokedy, ale výsledok stál za to. V hrnci neostalo absolútne nič. Chlapci sa na neho totiž vrhli s kúskami chleba, takže som mala ušetrené aj umývanie riadu :-).

Želám krásnu jeseň s ešte hrejivejšími a výdatnými mňamkami!


Pikantná pečeň

*400 g hydinovej pečene
*4 lyžice oleja

*2 cibule

*1 strúčik cesnaku

*4 plátky oravskej slaniny

*1 papriku

*1 paradajku

*1 lyžicu mletej sladkej papriky

*1/2 lyžičky mletého čierneho korenia

*1/2 rasce

*1/2 lyžičky majoránu

*1 lyžičku kečupu

*1-3 fererónky


Postup


*na oleji dáme speniť cibuľku, cesnak a nakrájanú slaninu

*pridáme zelenú papriku a po 2 min praženia aj kúsky pečene

*posypeme červenou paprikou, pridáme paradajku a všetky ostatné koreniny

*za stáleho miešania opekáme cca 5 min

*zmes zalejeme 300 ml vody a kečupom

*varíme kým pečeň nezmäkne




Foto: vikipapa.com

11 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Tak to je nádhera! Toto jídlo mám taky moc ráda, ale už alespoň rok, tj. doba soužití s drahým, jsem ho neměla, protože on by vnitřnosti nevzal do úst. A tak si to uvařím jen pro sebe, no! :)

Viki, ta slovenština je tak nádherná!!!

Anonymný povedal(a)...

Ja si budu muset poridit slovnik. Ctu to od zacatku do konce a trouba nikde. Az Jana mi tu objasnila, ze se jedna o jatra! Ach, hamba mi, hamba... Ale ja rad jatra a uz dlouho nebyla :))))

Anonymný povedal(a)...

Bože, asi umírám hladem!!! Tohle prostě nesmím číst v pracovní době :-)

germa povedal(a)...

u nás ide pečienka len keď maličký nie je doma, čím si mi pripomenula, že nie je a môžeme si urobiť. Takže vyskúšam tento recept.

Unknown povedal(a)...

Jani, výborné rozhodnutie! navar a možno skúsi aj drahý :-) a ak nie, aspoň Ti viac ostane! :-)

Schnytliku: "játra dlouho nebyla"... a budou? .-)

Anonymný: dúfam, že ste si už dali aspoň obed, nerada by som Vás mala na svedomí :-) a ďakujem za komentár :-)

germa: vyskúšaj a daj vedieť ako chutila. Ja som na tejto pape doslova závislá. pozerala som, že aj u vás sa cez víkend robilo mäsíčko z jedného kotlíka. bože, to sú naj mňamky!

Anonymný povedal(a)...

Asi zitra a jak ja rikam nazeleno, NEcti zkazene :))))
Mam na ne desnou chut :)

Anonymný povedal(a)...

To vypadá výborně, ale můj drahý játra nerad:-( Myslíte, že by to neztratilo na kráse, kdybych použila ledvinky nebo srdce?
E.

Unknown povedal(a)...

E. so srdiečkami to bude lahôdka najväčšia! :-)držím palce, aby drahému chutilo. dajte potom vedieť :-)

Anonymný povedal(a)...

tak, jatyrka byla dneska, desne moc jsem si posmakla :) diky za pripomenuti suroviny :))))

Anonymný povedal(a)...

Taky jsem chvíli váhala, než mi docvaklo, že játra - no ovšem! Občas nemusí být šptná, hlavně ale to podání je tak romantické!

Unknown povedal(a)...

vítam na blogu :-) holt romantické --- "játra" na tento spôsob sú moje najobľúbenejšie, takže love forever :-)

Bookmark and Share