nedeľa 1. júna 2008

Ginger alebo o renesancii home made zázvorovej limonády

Pomaly sa nám vkráda leto, slnečné lúče sú stále silnejšie a energickejšie. Ak potrebujete dobiť baterky a zahasiť smäd je pre vás tento nápoj ako stvorený. Ako bonus navyše robíte niečo pre svoje zdravie. Citronáda je mŕtva, nech žije zázvorová limonáda!

Zázvorovú limonádu som objavila až v Prahe, kde si ju môj brat pravidelne objednával k malému espressu. Stačilo malé pošteklenie jazyka a moje chuťové poháriky sa naprosto zbláznili. Minulý týždeň som si však v supermarkete do košíka, ani neviem z akých pohnútok, pridala i jedno balenie zázvoru. Nemala som predstavu čo s ním urobím, no nedokázala som to nutkanie zastaviť. Doma som ho uložila do misky, kde stál tak tri dni. Až prišiel ten osudný deň a mňa cestou domov napadla spásonosná myšlienka urobiť si svoju vlastnú zázvorovú limonádu. Hneď po príchode domov som si sadla k notebooku a ako besná som vygooglila tak 20 receptov. Nakoniec som vybrala ten najjednoduchší a výsledok bol božský!

"Moment ľahkej pikantnosti dodáva nápoju osobitú chuť a sviežosť."


Vôňa čerstvo strúhaného zázvoru ma počas prípravy pravidelne práskala do nosa s takou intenzitou, že som mala chuť sa ním celá potrieť. Korenisto-sladká aróma vám prenikne pod kožu a budete ju cítiť ešte aj hodiny po príprave limonády. V kombinácii s limetkou je i samotný proces prípravy aromatická orgia sama o sebe.


Limonáda vás na prvý log možno bude zvláštne páliť, no po chvíli nebudete vedieť prestať (ja som na jeden šup vypila skoro liter .-). Práve moment ľahkej pikantnosti dodáva nápoju osobitú chuť a sviežosť. Nápoj bezpečne zaženie sucho v hrdle (po umelo sladených nápojoch naopak pociťujete bezprostredne po napití ešte väčší smäd). Limonáda by mala mať ľahko pastelovo žltú až priesvitnú farbu. Ak do nej pridáte med, dostane krásny zlatistý nádych. Ja však používam obyčajný hnedý cukor. Nebojte sa experimentovať, no neprežeňte to s dochucovaním. Pravá chuť limonády vyvstane práve z esencií základných surovín. Nápoj navyše pomáha pri trávení, nevoľnosti a problémom s koncentráciou. O afrodiziakálnych účinkoch sa radšej rozpisovať nebudem... Poviem vám len toľko, že účinkuje priam diabolsky .-).

RECEPT

Ingrediencie:
100 - 125 g čerstvého zázvoru
4 lyžičky cukru
1 - 2 limetky
čerstvá mäta (kúpite napr. v Del Vite za 34,-Kč)
1.5 l studenej minerálky
vanilkový cukor
škorica


Postup:
1. Ostrúhajte zázvor (ja ho neumývam, nešúpem) na hrubom strúhadle vo veľkej miske, do ktorej sa vám musí zmestiť 1.5 l minerálky.
2. Vezmite limetku, poriadne umyte a nastrúhajte kôru na tenšom strúhadle (lepšie tak pustí arómu).
3. Potom limetku rozkrojte a šťavu vytlačte na zmes.
4. Pridajte minimálne 2 lyžičky cukru alebo medu (inak dávkujte podľa toho, ako veľmi chcete mať limonádu sladkú).
5. Nakrajájte zopár lístkov mäty + pridajte pár celých lístkov. Pozor! Neprežeňte to! Mäta je silne aromatická --- aby ste neskončili s pól hodinovým záchvatom kýchania... :-)
6. Nechajte stáť cca 20 min, ochutnajte, prípadne doslaďte.
7. Ja limonádu cedím cez obyčajnú utierku na riad (vypratú a čistú samozrejme!:-) Je to jednoduché a hlavne tak nenarobíte v kuchyni zbytočný neporiadok.
8. Scedenú limonádu rozdeľte do pohárov, pridajte ľad, lístky mäty/limetku na ozdobu, posypte trochou vanilkového cukru/škorice a podávajte.

Na zdravie!



Foto: vikipapa.com

Žiadne komentáre: