Nie, prosím, nepleťte si lassi s Lassie. Lassi je tradičný nápoj indického pôvodu zložený z jogurtu a nejakej inej suroviny. Tradičné indické lassi je slané - s tvarohom a zmesou indického korenia. Niekedy sa pridáva dokonca i šafrán. Lassi sa servíruje dobre vychladené, zvyčajne s ľadovou drtinou.
Dnes som prišla domov z práce celá rozhorúčená. Neobvykle som nemala hlad a skôr som túžila po niečom studenom a sýtom. Spomenula som si, že pred pár dňami som kúpila v malom obchodíku mango. Len tak. Zdalo sa mi pekné. Páčil sa mi ten výrazný kontrast zelenej a červeného líčka. Ako dni plynuli, začalo mi ho byť ľúto. Osamelo čakal na svoj osud v spodnej zásuvke chladničky. Na internete som našla pár receptov na mangové čatní, šaláty a kombinácie s mäsom, ale nebolo to ono. Nakoniec som narazila na článok o mangu v nejakom ženskom internetovom magazíne s pár receptami, medzi inými i na mango lassi. Prvotne som si myslela, že výsledná chuť bude sladšia, ale na moje prekvapenie je nápoj perfektne vyvážený. Samozrejme, záleží na tom koľko cukru do jogurtu pridáte. Mne stačila jedna polievková lyžica.
Mango je vnútri krásne letné. Žiarivý mix oranžovej a žltej farby ma paradoxne trochu rozosmutnil… Blíži sa koniec leta… Myslela som na tyrkysovú vodu v bazéne, na svoje odhalené bruško na zelenej tráve, svit slnka spomedzi stromy na kúpalisku a ten tichý šum okolo bazénov…
Zatiaľ sa v mixéri z malých klzkých kúskov a bieleho jogurtu vytvoril krásne napenený a hebučký nápoj. V kontraste so slanou chuťou pistácií je to manna nebeská… Aj bez ľadu…
Mango lassi
1 mango, ošúpané a pokrájané na menšie kúsky
500 ml jogurtu1 PL ovocného cukru
1 PL posekaných pistáciových orieškov
200 g ľadovej drviny
Postup
Mango s jogurtom, cukrom a ľadovou drvinou pomixujeme do hladka, prelejeme do pohárov a posypeme nadrobno sekanými pistáciami.
Foto: vikipapa.blogspot.com
5 komentárov:
viky, davas do receptov tolko povabu... vdaka za to...
modra.rybka: na oplátku vďaka za Tvoje krásne poetické textíky, ktoré prinášajú pár nádherných odtienkov do občas šedých dní...
Tak toto miluju! Ještě do nedávna jsem si kupovala mangové bio lassi v Plusu. Ale už není ani Plus, ani lassi.
Budu si ho tedy muset připravit podle tvého pěkného receptu ;-)
Už se těším!
dakujem :-)
Bali: najlepšie sú veci pripravené podomácky... dúfam, že Ti bude chutiť ešte viac, než to kupované... .-)
Zverejnenie komentára