Občas sa mi stane, že ochutnám jedlá, ktoré som určite v živote ešte nejedla a odrazu akoby sa mi spustil pred očami film: sedím v starej kuchyni zaliatej slnkom, je tu dusno, na starom drevenom pláte sa sušia čerstvo nakrájané domáce cestoviny, cez otvorené okno sledujem strakatú mačku, ktorá preskakuje kvetináče s muškátmi a pri piecke stojí staršia nízka pani, spod šatky jej vytŕča hrubý zapletený cop strieborných vlasov a celou miestnosťou sa linie šialene opojná vôňa variaceho sa masla a smotany. Aróma je tak silná, že každý, kto prejde popod okná spontánne natiahne krk a nos.... Mohlo by to byť u mojej babičky, mohlo by to byť kdekoľvek...
Pôvodne som mala v úmysle urobiť jednoduché tvarohové slíže (túrós csusza, maď.). Nemala som však po ruke dobrú slaninku a tvrdý tvaroh. Neviem prečo, ale otvorila som židovskú kuchárku Fuszer és Lélek (Korenie a duša) maďarskej blogerky Eszter Fuszeres a natrafila som na recept tvarohových cestovín. Pozor, toto nie je klasický recept na tvarohové slíže! Tie sa robia na vypečenej masti zo slaniny (ak sa pridržiavame pôvodného receptu), nasladko posypané cukrom (sladká verzia) alebo ako sa robia u nás - prekvapivo - s perkeltom (úúúú páni, to je lahôdka!). Na toto božské jedlo sa najlepšie hodia podomácky vymiesené a autenticky krivoľako narezané domáce cestoviny. Ja som na ich prípravu, bohužiaľ, nemala čas, ale domáce cestoviny pridajú tomuto jedlu ešte hviezdičku naviac. Nepotrebuje veľa surovín, ale mali by byť čo najkvalitnejšie.
Eszter v komentári k receptu uvádza, že jej babička k príprave pôvodne používala domáce kyslé maslo. Ak si ho chcete samy vyrobiť, stačí vraj 2 dcl smotany vymiešať s 1 lyžičkou jogurtu, naplniť touto zmesou 2l PET fľašku a triasť ňou dovtedy, kým sa maslo a vzniklá syrovátka neoddelí. Fĺašku potom stačí jednoducho rozrezať a maslo je hotové. Cestoviny sú však prudko jedlé aj s obyčajným kravským maslom.
Recept uvádza, že proces "miznutia" smotany v masle bude trvať cca 30 minút. Ja som namiesto toho pri kastróliku stepovala dobrú hodinku. Teplotu platničky som udržovala na veľmi nízkej teplote, nakoľko som mala desivý strach z pripálenia. Pri konci sa mi trochu masla i tak pripálilo ale myslím, že to bolo v poriadku, nakoľko kúsky smotany v tuku by mali byť skutočne hnedé, priam skaramelizované.
Keby som len dokázala verne opísať vôňu, ktorá sa rozvinie, keď začnete smotanu v masle roztápať... Poetickejšie jedlo som už dávno nejedla. Počas miešania tej mámivej zmesi som mala trikrát vážne nutkanie recept nedodržať a vyliať ten smotanový med hneď na cestoviny. Vonia to fakt priam trýznivo morbídne. Napriek tomu, že som mala pri varení takmer všetky okná dokorán, ráno som po zobudení v modrých perinách ešte stále cítila ten vanilkovo-sladko-žltý maslový nádych... Už mi chýbala len tá cica, bodro a atleticky lámajúca moje kvetináče s krvavo červenými muškátmi na okne...
Tvarohové cestoviny
10 dkg masla
4 dl smotany
50 dkg cestovín (najlepšie domácich)
50 dkg tvarohu (tvrdý, mäkký podľa chuti)
soľ
Postup
1. V malom kastróli roztopím maslo, vlejem smotanu.
2. Za častého miešania sa smotana za cca 30 minút vytratí a ostane len tuk a božsky chutné hnedé skaramelizované čiastočky smotany.
3. Hotovú zmes zamiešame s vyvarenými cestovinami a potom primiešame tvaroh podľa chuti.
Pozn. Ja som cestoviny jedla posypané kryštálovým cukrom, čo je už brutal kalorická bomba, ale je chuťovo je to čistý hriešny raj na zemi... .-)
Foto: vikipapa.blogspot.com
8 komentárov:
Hříšné, ale báječné - na ty chutě akorát! Fotky vystihují atmosféru...
hriešne a kalorické.. .-) díky za pochvalu fotek :-)
ty fotky jsou fakt nádherné. hned jdu kouknout na tvůj flickr a asi si tě přidávám do kontaktů, protože všechny jsou fakt nádherné! :)
bettka: ďakujem pekne za milú pochvalu! komplimenty na fotky ma vždy zvlášť potešia, nakoľko to stojí dosť námahy :-) pozerala som na Tvoj flickr a pridala som si Ťa do kontaktov - máš tam tiež krásne mňamky :-) nech sa darí!
to, co som hladal, vdaka
I wish not agree on it. I regard as warm-hearted post. Specially the designation attracted me to read the intact story.
procitati cijeli blog, prilicno dobar
Prezerám si tento blog a až mi srdce poskočilo, keď som si prečítala, že niekde v Česku niekto pozná Fuszeres Eszter :). Ona patrí medzi moje najobľúbenejšie gastro blogerky v Maďarsku a toto som tu proste musela napísať.
Recepty z vajíčok budem hľadať určite u teba :).
Zverejnenie komentára