Táto polievka má strašne pohnutý imidž. Každý, kto o nej len začuje, divne kriví kútiky úst. "Hm, to znie ZAUJÍMAVO...", precedí cez zuby a začne špičkou nohy posúvať chumáčik zablateného snehu. Zaujímavo v tomto prípade znamená, že by ju dotyčný ochutnal, ale určite by ho nenapadlo si ju doma ukuchtiť. Niekto má na to iný názor: "...se zázvorem jo? To zní sexy..." Usmejem sa. Ďakujem za podporu. Ďakujem za podporu tých smutných mrkvových hlavičiek, ktoré sa neustále musia uspokojovať s vedľajšími rolami. Sú vždy súčasťou niečoho - koláča, polievky, príloha k mäsu... Slečna mrkva si ale zaslúži hrať prím! Zábavne rupne, keď si z nej razantne odhryznete, dodáva energiu už len pohĺadom na svoje tryskajúce farby a je nesmierne zdravá. Ako bonus ponúka možnosť zlepšiť svoju schopnosť pískať (nemám overené! :-) Vždy mám v mysli ten káravý mamin prst: "Ak tú mrkvu nezješ, nebudeš vedieť dobre pískať!".
Prečo máme v detstve k zelenine tak negatívny vzťah? Nie je to tým, že si k nej vzťah ani nestihneme vypestovať? Chcela som napraviť jej značne pokrivené, zdeformované renomé. Navyše T. sužovala akási nedefinovateľná chrípko-nádcha, takže horúca krémová polievka prišla náramne vhod. Použila som skoro kilovú bandu týchto roztomilých oranžových paličiek a viac zázvoru ako uvádzal samotný recepis. Macherky som pekne oškrabala - dala som si záležať, čistila som v duchu najväčšieho perfekcionizmu. Nebolo by totiž vhodné, aby v rozmaznanej krémovej polievočke plávali škaredo-šedo-zemité šupky. Potom som mrkvičku nakrájala na malé pidikocočky. Pribrala som do party i trošku póra, petržlenu a jeden zemiak. Všetkých som nahádzala na panvicu a opekala na masielku, až kým nepustili tú charakteristickú vôňu. Medzitým som si zohriala vývar a parkrát ním podliala zeleninu. Všetko v konečnom dôsledku popadalo do veľkého hrnca, kde to bublalo, tancovalo, miesilo sa dovtedy, kým sa na scéne neukázal mr. mixér. Polievku som nemala v úmysle totálne "rošľahať". Keďže zázvor je pomerne tvrdý chlapík, ostali mi v kréme malé čiastočky, ktoré v ten správny moment prekvapili - luxusne krémová, plne vyparádená chuť s jemným pikantným šťuchnutím zázvora. Čo si v tieto (ešte stále!) uzimené, zasnežené dni môžeme želať viac?
Mrkvový krém s čerstvým zázvorom
7 šálok kuracieho / zeleninového vývaru
4 lyžičky masla (použila som podľa potreby viac)
900 g mrkvy (pridala som aj petržlen)
3 pórky
1 zemiak
asi 8 cm kúsok zázvora (môže byť strúhaný, ja som ho len nakrájala)
1 lyžička soli
1 lyžička mletého čierneho korenia
kyslá smotana na dochutenie
Postup
1. vo veľkom hrnci prieviesť k varu vývar
2. ošúpať zeleninu, nakrájať na malé kocky
3. na panvici opiecť zeleninu na masle až je "sklenená" / nepustí vôňu
4. zeleninu podliať troškou vývaru, aby sme uvoľnili "prípek" a potom všetko preliať do hrnca s vývarom
5. varíme cca 30 min, až zelenina nebude tak mäkká, že je vhodné ju rozmixovať
6. necháme schladiť a rozmixujeme podľa chuti na superhladkú alebo jemne krémovú s kúskami zázvora a zeleniny
7. osolíme, okoreníme
8. pri servírovaní dochutíme smotanou a podávame v nahriatych tanieroch
Zdroj receptu: tu
Foto: vikipapa.blogspot.com
7 komentárov:
viki viky, ty potvůrko :-) hezký ekofotky odřezků mrkve, musely mít radost, že jejich cesta, cesta odkrojených prdelek, byla odbočkou přes tvé megapixely.. Mě tohle třeba dojímá.. PaVařPiš. Tvůj obdivovatel P.
Polévka je nádherná :) Musím jí dát ještě šanci. Minule se mi nějak nepodařila :( Na to jak mi strašně chutná glazovaná mrkev na másle jen tak bez masa a dalších doplňků, nebo mrkvový salát, mi ta moje polévka nepřišla dost mrkvová. Tak budu zkoumat, kde se stala chyba :)
ANONYMNÝ: Milý pán P.! Musíte byť nesmierne senzitívny tvor a vidím, že Vám nie je ľahostajný stav našej matičky planéty. Eko odtienok môjho fota som objavila len vďaka Vám! Preto Vám ďakujem - varím a píšem ostošesť. Snáď Vás niekedy ešte dojmem .-) Vaša obdivovateľka V.
VLAĎKA: hm, ja si myslím, že keď budeš postupovať podľa originálu receptu, tak sa ti povede. Ako som písala v príspevku, použila som skoro kilo mrkvy + cca 4 petržleny. Dôležité je všetko dobre opiecť na masle. Zelenina pustí šťavy a dodá polievke švih. Ja som pridala aj pór. Polievka bola teda mrkvovo-mrkvová poriadne :-) hm, vskutku neviem kde sa mohla stať v Tvojom prípade chybička. Podľa akého receptu si ju robila? KĽudne ho pošli, rada by som prišla tomu na kĺb, v čom je pes zakopaný .-)
Já mám pocit, že recept byl kdysi v nějakém ChefGurmánu. A to netuším, jestli ještě vyhrabu. Zkusím ji udělat správně a podle chuti ti pak řeknu, v čem byl problém :)
Problém bych viděla v mrkvi. Ne každá mrkev chutná jako mrkev. Mám pocit, že čím je mrkev v obchodě špinavější, tím více má chuti. Omytá mrkev z pytlíčku chutná dost uměle. Teď se mi tu kilčo krčí a polévka dlouho nebyla, tak možná na ni dojde řada.
SCHNYTLIK: hm, nad tým som ani nerozmýšľala. pravdou je, že väčšiu polovicu "mrkvového matrošu" som použila už z trocha "unavenej" mrkvy, ktorá už nedočkavo čakala na spotrebu. Zvyšok bol doplnený dokúpenou balenou mrkvou, ktorú som chutnala v surovom stave a bola sladká... Možno záleží aj na stupni zrelosti mrkvy...
..souhlasim, mrkev z obchodaku je mrkev jen tvarem... ma to tvar toho ci onoho ovoce nebo zeleniny, ale v podstate je to jedna hmota "nabuzena" do tvaru napr jahody. az se jim to jednou poplete a doma po nakupu v nejakem kauflandu kousnu do papriky a ucitite približnou chut angrestu, nebudte prekvapeni... ach, jak me desi, co s nama delaji... obdivujme vic a vic kazdeho, kdo umi dobre jist! P.
Zverejnenie komentára