streda 19. novembra 2008
Moja nepodarená karfiolová polievka
Včera som popri žemľovke dostala chuť na niečo teplé, slané a tekuté. A chcela som to nebezpečne rýchlo. Hlboko, hlboko v chladničke mi oddychoval malý karfiol. Nadšene som sa pustila do robenia polievky-rychlovky, no akosi som pozabudla, že nemám doma ani mlieko, ani smotanu. Karfiol som povarila s väčším množstvom petržlenovej vňate, zemiakmi a na dochutenie som použila zeleninový bio bujón, čierne korenie a nič viac. Vznikla mi super ľahká polievka, ktorá mala intenzívnu chuť po korunkách karfiolu. Zbytočne som ich nerozvárala, takže ostali pekne sviežo chrumkavé. V trúbe som si urobila zo zvyška rohlíka malé okrúhle zlaté krutóniky. Pečivo som nakrájala na koliečka, potrela cesnakom, posypala strúhaným syrom, kvapka olivového oleja a šup do trúby! Môj brat len tak mimochodom zodvihol pokrievku hrnca s hotovou polievkou: "hm... karfiolová... nie je nejaká moc karfiolová?", poznamenal s veľavýznamne zamračeným výrazom. Hm, takže dnes budem polievku upravovať, aby nebola moc "karfiolová" a ochutnali ju aj chlapci. Budem zahusťovať a "pomliečovať".
Podarenejšie a chutnejšie s karfiolom naložila Vilemína. Na jej květákovky si už mydlím ruky...
Máte radi karfiol? Aký je Váš najobľúbenejší "karfiolový" recept?
foto: vikipapa.com
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
6 komentárov:
Aj ked sa asi usmazim v pekle, tak z detstva najoblubenejsi je pre mna vyprazany karfiol ;-)
Keď prídem k hotovému vysmážanému karfiolu, tak si pochutím (ja sa nerada prplem s obaľovaním). Karfiol mám rada aj surový alebo len obvarený s maslom. Karfiolovú polievku robím aj so zemiakmi, zahustenú svetlou zápražkou a ochutenú posekanou zelerovou vňaťou.Packa
Já mám v oblibě květákové smažené kroketky. Na květáku si téměř vždy pochutnám, ale největší půvaby má na jaře, s novými vařenými bramborami s máslem a prvním okurkovým salátem :-) Na ten jarní rituál se už moc těším!
Květáková polévka, to je dokonalé pohlazení na duši. Tou také nikdy nepohrdnu.
ja už robievam aj obmenu klasického vyprážaného - namáčam ho vo vínnom cestíčku. Ale mám rada aj karfiolový šalát, karfiol na mozoček... Moji chlapi znesú len vyprážaný, takže sa objedám stále sama :( No a zabudla som na zapekaný - na rôzne druhy.
Viki, já nejraději vařený a posypaný na másle osmahnutou strouhankou. A polífku se stopami muškátové květu taky. a mozeček...
Terezka
VIKTOR,
vyprážaný karfiol s maslovými zemiakmi s petržlenovou vňaťou a tatarkou... mňam na celý život :-) raz darmo, jedlá, ktoré máme spojené s detstvom v nás ostávajú bez ohľadu na trendy...
PACKA,
obaľovanie... naposledy som obaľovala rezne a navzdory spomienkam z detstva na upatlané polepené prsty to tentoraz šlo elegantne a kupodivu čisto (vidlička to istila:-)
DOLCE VITA,
smažené kroketky? to znie vynikajúco! našla by som recept u Vás na blogu?
GERMA,
jasne, zapekaný karfiol! na ten som aj zabudla! mamina ho zapekávala s hráškom, šunkou, na povrch masielko, smotana a syr. bolo to rýchlo a chutilo to ľahunko. ďakujem za pripomenutie .-)
TEREZKA,
tú polievočku s muškátovým orieškom určite vyskúšam. Robila som menší prieskum receptov na karfiolovú polievku a je ich neúrekom. Takže je z čoho vyberať...
Zverejnenie komentára