streda 22. októbra 2008
Urobím Ti kôprovú omáčku
Ona: "Tak som premýšľala čo by som dnes dobrého urobila... Nejaké šťavnaté mäsko alebo kôprovú omáčku s vajíčkom..." On: "Láska, prosím, prosím tu koprovku!!!" Neviem prečo, ale mám pocit, že chlapi nesmierne milujú kôprovú omáčku. Vlastne kôpor vôbec. Ten môj sa za ním ide utĺcť a je to úplne jedno, či ho má v kyslej polievke alebo v omáčke. To isté môj brat, otec, spolubývajúci... a takto by som mohla pokračovať donekonečna. Ale poviem vám, niet sa im čo čudovať. Jemná horúca mliečno - krémová kôprová omáčka s mäkkými pastelovo žltými zemiakmi a vajíčkom je jedným z tých jednoduchých pokrmov, ktoré si človek obľúbi hneď po prvom súste. Predtým som "koprovku" nikdy nerobila, ale recept je tak jednoduchý a priateľský, že všetko išlo ako masle. Apropo maslo --- akonáhle zamiešate zápražku s hladkou múkou a maslom, zalejete vývarom, začína sa ohňostroj tých najpríjemnejších mäkkých vôní. Najviac som sa pobavila pri robení "stratených" vajíčok --- v kastróliku je potreba roztočiť vareškou vodu --- vytvoriť malý vodný vír, do ktorého sa potom hádže vajíčko. Výsledný tvar je vždy iný, ale najkrajšie a najguľatejšie sa mi podarili vajíčka, ktoré som vpúšťala do vriacej bublajúcej vody. Keď som ich vyberala vyzerali ako malí lakovaní snehuliaci. Kôprovú omáčku som urobila na večeru, na umývanie riadu som sa vykašľala a ráno som pri odchode do práce postávala nad dresom a obdivovala usušené kôprové nožičky na stene mojej šálky. To už príliš gustiózne nie je, ale holt láska je láska. Kôprová...
Kôprová omáčka so strateným vajíčkom
* 8 vajíčok
* 8 zemiakov
* 6 dl vývaru
* 60 g masla
* 60 g hladkej múky
* 2 dl smotany (12%)
* 1 zväzok kôpru
* 6 lyžičiek octa
* 1 lyžička cukru
* soľ
Postup
1. v hrnci roztopím maslo 2. pridám múku a za stáleho miešania urobím svetlú zápražku 3. zalejem vývarom a rozšľahám metličkou dohladka 4. za stáleho miešania privediem k varu, stiahnem oheň a nechám pozvoľna variť 5. medzitým ošúpem zemiaky a dám ich uvariť v osoľenej vode, odstavím 6. do omáčky pridám 2 lyžičky octa, soľ, lyžičku cukru, prilejem smotanu, pridám kôpor a nechám dovariť 7. v 1 l vody dám zovrieť vodu, pridám 4 lyžičky octu a 2 lyžičky soli 8. vareškou pomaly roztočím vodu popri stenách hrnca a vyklepnem do nej vajíčko 9. nechám povariť cca 5 min, vyberem a opakujem podľa toho, koľko vajíčok chcem urobiť 10. nakoniec vajíčka i zemiaky pridám do omáčky a varím cca 10 min
Foto: vikipapa.com
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
17 komentárov:
Moooc hezky napsane, fakt :) Jen kdyby hlavnim akterem nebyl ten koprrrrrrrrr :(
Piste basne, skladejte piste, ale do tohodle ja se navrtat ne a ne a nenecham :)
viki, moji chlapi sú asi výnimka. Sobášený by ešte so sebazeprením zjedol, ale synáčikovia určite nie :) Ja : áno,áno,áno! Ale zahusťujem radšej rozvarenými a roztlačenými zemiakmi ako múkou.
Čakala som, že sa to začne striktne vydeľovať :-)
Schnytlik: :-) díky. a kopr si nemela rada furt, nebo je to naka trauma z detstvi ? :-)
germa: u nás na Slovensku tomu tak neholdujeme... roztlačenými zemiakmi? ak budeš mať čas tak mi prosím napíš Tvoj postup... ja som ju robila po prvý raz a rada sa priučím .-)
Viki ak máš možnosť, skús nabudúce pridať do omajdy aj sušené hríby. Sama som tomu nechcela veriť že kôpor a hríby idú dokopy, ale idú.
Inak ja sušené hríby pridávam aj do segedínskeho gulášu a dokonca aj do leča. Packa
Packa, ty sa máš, keď si môžeš veľkoobchod s hríbami otvoriť :)
Packa: s hríbami to musí byť bomba oňavá .-) bohužiaľ, k hríbikom sa tak často nedostanem :-( musím povedať priateľovi nech donesie pár krásnych hlavičiek zo Šumavy :-)
Viki, je to trauma z detstvi, koprovka s bramborovou kasi v nemocnicnim prostredi... Co si pamatuju, nikdo do mne kopr nedostal v zadnem stavu, kvuli mne i v nakladackach bylo mnozstvi pouziteho kopru snizeno na minimum :) dela se mi spatne i kdyz ho nekdo pestuje na zahradce a zafouka vitr z blbe strany... :( ALe pevne verim, ze se mi to jednou podari odbourat - uz jsem zvitezila nad dyni a repou :))))
Schnytlik: úplne Ti rozumiem... a snáď to prekonávať nemusíš. Na svete je toľko mňamavých vecí, nepotrebujeme sa nútiť do niečoho, keď sa to nepáči nášmu mlsnému jazýčku... ja naopak jeho vôňu milujem :-)
Viki, statisticky mám v širém okolí dokázáno, že čeští muži (a často i ženy, že, schnytlik) kopr zkrátka nemusí - i moje současná osoba blízká, která jí téměř vše, tedy koprovku sní bez nadšení, mně ale chutná. Tohle jídlo mi zas právě připomíná dětství a letní byty a pobyty...u nás nikdy s knedlíkem, jen s bramborem a ztracenýnm vejcem. Taky je koprová smetanová omáčka nezastupitelná na lososa, jojo, i v té variaci na kulajdu s houbama ujde!
néééé, koprrrrrrrr nééééééé, pomóóóc :))))
já si snad koupim seminka a zaseju, třeba když bude můj, tak k němu získám lepší vztah? já fakt nevím....
schnytlik:
Ani v kyselých okurkách?
i tam musi byt eliminovan :(
nejhorsi na tom je, ze jsem v rodine jedina, kdo ho nemuze ani citit - dve sklenice okurek pro mne na cely rok, pro zbytek 15 lahvi na hlavu. No, je tohle spravedlnost? :((((
eliminovan=temer zadny, ale stejne mi ho tam pokazdy nacpou, aspon kousek :(
Vilemina: vidíš, moja mama kôprovku skoro vôbec nerobila, takže preto ju asi tak zbožňujem... a v kombinácii s lososom je vynikajúca!
Schnytlik: vidím, že kôpor je nepriateľ č. 1 :-)))
Jaký používáte vývar? Nebo stačí voda?
ahoj Ahoj :-) pridávam obvykle klasický zeleninový vývar -- mám ho odložený v mrazáku presne na tieto prípady. Dobrý vývar sa zíde vždy. Keď nemám vývar, ani čas, občas použijem obyčajný zeleninový bujón, ale ak sa mám priznať nemám to moc v obľube. Pokrmy s bujónom sú zbytočne slané a proste sú v jedle cítiť.
Děkuji :-). Když bujon,tak "BIO zeleninový" je myslím použitelný, ale samozřejmě domácí vývar se dá těžko nahradit :-).
Mimochodem, moc pěkné stránky, hezky se čtou, ale vždycky pak dostanu hlad ;-)
Zverejnenie komentára