utorok 6. januára 2009

Jednoduché tvarohové pagáče


Nie každý tieto malé okrúhle sexy bambuľky pozná. Keď som mojej šéfke oznámila, že na firemný vianočný večierok privlečiem dva plechy pagáčov, tak ma obdarovala pohľadom "WTF" ? I po snažnom a horkokrvnom vysvetľovaní sa mi nepodarilo objasniť, čím chcem napchať celý jej pracovný tím. Moja druhá kolegyňka, ktorej mamina pochádza hen z Dunajskej Stredy mala hneď vo veci jasno: "máma je dělávala pořád - hezky voní když se pečou", ledabolo podotkla.

Ich pôvod je turecko (pogaca) - balkánsky, Maďari názov "pogácsa" prebrali od Srbov a Chorvátov (pogača - okrúhly chlieb). Existuje nepreberné množstvo receptov a druhov, ale medzi tie základné patria pagáče maslové, tvarohové, kapustové, oškvarkové, zemiakové (tie sú absolútne božské!). Na základe maďarského slovníka je "pogácsa" okrúhly, slaný drobiaci sa zákusok. Je to trochu nešikovný preklad, viem, ale ono je to pomenovanie pomerne dosť výstižné --- pagáč je okrúhly, slaný a keď ho jete máte ho ešte aj za tričkom, tak sa drolí...



Neviem prečo, ale doteraz som žila v presvedčení, že pagáče sú maďarským výdobytkom. Je to asi tým, že v detstve som ich videla na stole pri každej slávnostnejšej príležitosti. Babka ich ukladala vždy vrchovate do hlbokých misiek. Najradšej som ich mala hneď po vytiahnutí z trúby. Druhý deň som o ne už nejavila záujem. A to mi ostalo dodnes. Nikdy by som ich nepiekla, keby som vedela, že sa nezjedia ešte v daný večer. Tá maslovo - teplá omamujúco domáca vôna a chuť sa proste MUSÍ okúsiť ešte z horúceho plechu. Inak to nemá to fascinujúce čaro. Aspoň pre mňa.


Tieto nezbedné zlaté líčka si vás získajú ešte predtým, než si ich vôbec stihnete položiť na jazyk. Po vložení do trúby sa totiž po cca 10 minútach začne celým vašim bytom linúť šialene neodolateľná vôňa. Ak sa cítite sami alebo ste ďaleko od domova, vymiešajte si cesto, vykrojujte a urobte si aspoň jeden plech týchto zlatistých usmievavých mincí. Garantujem vám, že sa budete na pár chvíľ cítiť akoby v kuchyni stála vaša mama alebo babka a piekla vám niečo dobré k horúcemu čaju. Hlavne tie tvarohové sa vyznačujú znamenitou a nezameniteľnou arómou. Keď ich pečie moja mama, rozoznám ich už aj v spánku.
Na pagáče som sa chystala strašne dlhú dobu. Nechcela som sa do ich prípravy pustiť cez týždeň. Chcela som si to pečenie a vykrajovanie užiť a vytešovať sa zo zababranými rukami s utierkou na pravom pleci z tých uhľadne naložených okrúhlych radov na plechu. Napokon som sa do pečenia pustila naprosto spontánne, bez plánovania. Pri zozbieraní všetkých potrebných surovín však dievčina s deravou hlavou zistila, že nekúpila droždie. Zúfalo som chcela mať tvarohové pagáče, ale ani za boha som nedokázala vyhrabať žiadny recept bez použitia kvasníc. Nakoniec som objavila nenápadný receptík, hneď vedľa článku s receptom na výrobu domáceho tvarohu, v mojej obrovskej maďarskej kuchárke.


Mnohé mnohé mi tvrdili, že s pagáčmi je babračka. Poznáte tie kuchynské strašiace reči --- može sa stať že ti cesto padne, že ho príliš vyvaľkáš, to vykrajovanie, sypanie každého jedného kolieska syrom tak, aby ti čo najmenej padlo na plech a takto dokolečka dokola. Čím viac "bububu" dostanem, tým viac sa mi do toho chce. A navyše vždy dumám nad tým, že ak niečo nemá ten správny tvar a chuť podľa predpísaného receptu, nemusí to byť vždy katastrofa a hádzanie utierky do kúta kuchynského ringu / drezu? /. Podstatné je, že to chutí vám .-). Mne sa nepodarili tie klasické "nafúknuté" poschodové pagáče, kedy krásne a zreteľne vidíte tri vrstvy cesta. Napriek tomu chutili božsky. Do budúcna viem --- neuvaľkať pagáče k vaľkacej plochej smrti ! .-)


Tvarohové pagáče

* 25 dkg tvarohu

* 25 dkg masla

* 25 dkg hladkej múky

* lyžička soli

* 1 žĺtok


Postup

1. tvaroh "rozbijem" vidličkou

2. nalámané maslo zmiešam s múkou, soľou a tvarohom

3. cesto na pomúčenej doske vytiahnem a trikrát preložím

4. preložené cesto vložím na cca 30 min do chladničky

5. cesto na pomúčenej doske znovu vytiahnem

6. šírka cesta by mala dosahovať zhruba 2,5 cm

7. formičkou vytvorím pagáče, ktoré ukladám na plech, ktorý som vytrela maslom

8. na povrchu za pomoci noža alebo vidličky vytvorím mriežky

9. povrch potriem žĺtkom (prípadne posypem syrom, kmínom) a pečiem dozlatova




Foto: vikipapa.blogspot.com

Bookmark and Share